Phyllobius i Donus

Curculionidae, Apionidae, Anthribidae, Rhynchitidae, Attelabidae, Nemonychidae i Nanophyidae.
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
UTM: CA51
Specjalność: Heteroptera
Kontakt:

Phyllobius i Donus

Post autor: GrzegorzGG »

Czy można coś więcej powiedzieć o poniższych ryjkach?

Jeśli chodzi o Phyllobiusa to spotykałem do tej pory P. oblongus i P. calcaratus. Tego spotkałem na mleczu, jest mniejszy od tych, które spotykałem. I Donus znaleziony na pokrzywie: Oba ryjki zostały znalezione tego samego dnia (1 maj) w lesie liściastym nad małą rzeką, w okolicach Bielska-Białej (dokładnie w miejscowości Meszna).
petrel
UTM: EC19/ED10
Podziękowano: 1 time

Re: Phyllobius i Donus

Post autor: petrel »

Phyllobius pyri/vespertinus
oraz Liophloeus sp.
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
UTM: CA51
Specjalność: Heteroptera
Kontakt:

Post autor: GrzegorzGG »

Biorąc pod uwagę mini klucz Miłosza Mazura i uwagi Marka Wanata na 99 procent to powinien być Ph. vespertinus. Znalazłem go wszak na skraju łąki, na mleczu. Do najbliższych drzew i krzewów było daleko.

Natomiast jeśli chodzi o Donusa, to oglądając ikonografię prof. Borowca (a chodzi o dwa gatunki właściwie) zauważam, że miejsce w którym ryjek (część ciała) łączy się z resztą głowy nie jest płynne. U Liophloeusów jest zdecydowanie bardziej płynne. L. tessulatus chyba już potrafię rozpoznać. L. liptoviensis ma żółtawy kolor oczu. Więc zostaje L. gibbus i L. lentus.
Z informacji na http://coleoptera.ksib.pl/ i ocenie zasięgu występowania pasuje raczej L. lentus (bardziej rozpowszechniony) i pasuje chyba pokrzywa jako roślina zielna.

Czy to rozumowanie jest choć po części poprawne ?

Dodam, że typowanie Donusa pochodzi z kerbtier.de.
petrel
UTM: EC19/ED10
Podziękowano: 1 time

Post autor: petrel »

co do Phyllobiusa to przy takich ujęciach pewności nie będzie 100%, typowanie na podstawie miejsca stwierdzenia pomaga, ale nie przesądza sprawy.
co do Liophloeusa to można wykluczyć L. tessulatus, natomiast pozostałe 3 gatunki można pewnie oznaczyć tylko na podstawie aparatu kopulacyjnego samców. Cechy zewnętrzne są bardzo zmienne i niemiarodajne. Zasięg występowania jest pomocny (zgrubnie: Sudety - L. lentus, Karpaty - L. gibbus, Bieszczady - L. liptoviensis), ale nie rozstrzygnie przynależności gatunkowej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CURCULIONOIDEA”