Na sam początek nieco zaskakująca obserwacja:
Archiearis parthenias- 28 II 2013, Krosno EA50
Hypena rostralis jest gatunkiem zimującym i można go spotkać cały rok. W sezonie ma dwie generacje nakładające się na siebie.Wojtek Guzik pisze:To Hypena rostralis, wg lepidoptera.eu właśnie zaczyna lot
Latał. Było u mnie w ubiegłym tygodniu kilka naprawdę ciepłych i słonecznych dni i musiał się wybudzić.jacek98 pisze:a ten cytrynek latal czy spal?
dziękiPiotr Sroka pisze:moim zdaniem pilosaria
- niejacek98 pisze:Czy spoznianie sie wiosny moze wplynac na liczebnosc motyli podczas sezonu?
..ja obstawiałbym E.versicolora ...kilkakrotnie, parę lat wstecz w ten sposób naciąłem się i ja i Felek ,dziwiło nas tylko co ten "osetnik" robi w środku lasuTomasz Żuk pisze:Jeśli ktokolwiek potwierdzi też tak wczesną obserwację V. cardui to proszę o sygnał
...wziąłem te czerwone śmieciuszki za część owada...a co to jest?wiosna?Tawulec pisze: Ale... to nie jest izabelka
...nie widziałem do tej pory pomonari ,więc to pewnie ona ,masz fotkę biotopu?Tawulec pisze: Do 3 razy sztuka
Dawno, dawno temu, w okolicy 1 maja, pewien motylarz, teraz dość znany, ale na forum raczej go nie ma, po paru sprintach drogą z mizernym skutkiem, czyli zerowym, dziwił się, dlaczego te malinowce nigdzie nie chcą usiąść. Wyprowadzony z błędu został przez pewnegoRafał Celadyn pisze:..ja obstawiałbym E.versicolora ...kilkakrotnie, parę lat wstecz w ten sposób naciąłem się i ja i Felek ,dziwiło nas tylko co ten "osetnik" robi w środku lasu,przy rozproszonym świetle nietrudno o pomyłkę...
Rafał Celadyn pisze: ..ja obstawiałbym E.versicolora ...kilkakrotnie, parę lat wstecz w ten sposób naciąłem się i ja i Felek ,dziwiło nas tylko co ten "osetnik" robi w środku lasu :shock: ,przy rozproszonym świetle nietrudno o pomyłkę...
Pozdrawiam
Rafał
...ja jeszcze w P.Dulowskiej nie widziałem ,do lampy też nie leciały ,ale w tym tygodniu juz na pewno bedą lataćDelog pisze:czy może ktoś już obserwował w tym roku Endromis versicolora?
No przecież w kilku postach w tym wątku masz wymienione tegoroczniaki. Ale nie będę Ci ułatwiać życia, sam sobie posprawdzaj które toProsił bym o opublikowanie jeśli ktoś zobaczy jakiego kolwiek motyla NIE ZIMUJĄCEGO w postaci imago.
RafaelloRafał Celadyn pisze:...ja jeszcze w P.Dulowskiej nie widziałem ,do lampy też nie leciały ,ale w tym tygodniu juz na pewno bedą lataćDelog pisze:czy może ktoś już obserwował w tym roku Endromis versicolora?.Co ciekawe na tycze też jeszcze nie trafiłem ,a zrębów w tym roku dostatek ....
![]()
Rafał
I już się pojawiły, pierwszy tegoroczny Pieris właśnie przeleciał u mnie za oknem :]jacek98 pisze:Jak myślicie kiedy pojawią sie bielinki?
W gdańskiej części lasu też nietrudno go spotkać. 17.04 widziałem kilka osobników w 2 miejscach oddalonych o ok. 1km (na drugim stanowisku razem z wierzbowcem).Peter Senn pisze:Wygląda na to, że drzewoszki stają się częstsze.
Dziś, Ruda Śląska kilka samców w naturze.Delog pisze:czy może ktoś już obserwował w tym roku Endromis versicolora?
Dzisiaj w ZG jeden dość aktywny samiec buszował intensywnie w gałęziach brzozy.Tomasz Świderski pisze:Dziś, Ruda Śląska kilka samców w naturze.Delog pisze:czy może ktoś już obserwował w tym roku Endromis versicolora?
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |