Pomimo, że mieliśmy namiary GPS na stanowisko, dzięki uprzejmosci naszego forumowego kolegi

Pozdrawiam
Rafał
Napisałem Ci już o tym Sławku w innym poście, ale powtórzę: nie twórz neologizmów. Ten motyl to aurinia, a nie żadna arunia.czwartej fotografii arunii
chyba używać można obydwu nazw, we Florze Polski pisze "Kukułka(storczyk)szerokolistny",a co do kukułek w ogóleChiffchaff pisze: że o ile nic się nie zmieniło w nazewnictwie, to storczyki z rodzaju Dactylorhiza to nie storczyk a kukułka. Choć nie każda kukułka jest storczykiem
Wg mnie klasycznie Dactylorhiza majalis.panczo pisze:Podejrzewam, że na zdjęciu jest D. Maculata czyli Kukułka plamista ale cechy misię rozmazują. Zresztą tak jak nieraz u owadów w tym przypadku trzeba by było pokroić aby oznaczyć.
W "Wiadomościach z botaniki" W. Kudelki sprzed prawie 100 lat kukułką nazywana była również firletka poszarpana (Lychnis flos cuculi)Chiffchaff pisze:To ja dodam tylko, że o ile nic się nie zmieniło w nazewnictwie, to storczyki z rodzaju Dactylorhiza to nie storczyk a kukułka. Choć nie każda kukułka jest storczykiem
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |