chrząszcz z Bułgarii
chrząszcz z Bułgarii
czy Ktoś może mnie oświecić w kwestii zawodnika ze zdjęcia - co on za jeden?
Na tej fotografii nie widać, ale cały gość jest okryty zimowym futrem. Nie wiem co to?
Mazep
Na tej fotografii nie widać, ale cały gość jest okryty zimowym futrem. Nie wiem co to?
Mazep
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:11:02 11:56:42Image taken on:piątek, 2 listopada 2012, 10:56Focus length:55 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/14ISO speed rating:400Camera-model:Canon EOS 400D DIGITAL
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Re: chrząszcz z Bułgarii
Sparedrus testaceus (Oedemeridae). Inne europejskie gatunki z tego rodzaju wyglądają inaczej, poza tym chyba nie występują w Bułgarii.
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
Sparedrus sp. Nie jestem na bieżąco, ale za CPC:
bulgaricus Švihla, 2006b: 124 E: BU
lencinae Vazquez, 1988: 259 E: SP
orsinii A. Costa, 1852: 5 E: IT
testaceus Andersch, 1797: 166 {Calopus) E: AL AU BH BU CR CZ GR HU IT RO SK SL SZ YU
Więc akurat z Bułgarskim okazem jest problem
No i zdjęcie, to tylko zdjecie.
http://www.aemnp.eu/PDF/46/Svihla_2006b.pdf
testaceus Andersch, 1797: 166 {Calopus) E: AL AU BH BU CR CZ GR HU IT RO SK SL SZ YU
Więc akurat z Bułgarskim okazem jest problem

-
Nie wiedziałem o istnieniu S. bulgaricus, co nieco zmienia postać rzeczy. W pracy Svihly jest napisane, iż tenże gatunek jest niezwykle podobny z pokroju ciała i kolorystyki do S. orsinii. Jeśli S. orsinii wygląda tak, jak pod poniższym linkiem:Jacek Kalisiak pisze:Sparedrus sp. Nie jestem na bieżąco, ale za CPC:
Więc akurat z Bułgarskim okazem jest problemNo i zdjęcie, to tylko zdjecie.
http://www.entomologiitaliani.net/publi ... w=previous
to jednak wydaje mi się, iż okaz Jacka jest zdecydowanie bliższy S. testaceus. Ale na wszelki wypadek Sparedrus sp. może pozostać.
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
Bartek, to że to Sparedrus sp. było łatwe do sprawdzenie (mam nadzieję, ze nie okaże się to gafą
). Natomiast co do reszty się z tobą zgadzam. Może niezręcznie to napisałem, chodziło mi o fakt występowania dwóch gatunków w Bułgarii. Resztę może dosyć łatwo rozstrzygnąć posiadacz okazu.
Zawsze jest jakieś ryzyko, że okaz był zatłuszczony lub przemoczony i stąd taka, a nie inna kolorystyka. A Oedemeridae to nie moja grupa, więc byłem ... ostrożny

Zawsze jest jakieś ryzyko, że okaz był zatłuszczony lub przemoczony i stąd taka, a nie inna kolorystyka. A Oedemeridae to nie moja grupa, więc byłem ... ostrożny

-
Nie ma problemu, ostrożności nigdy za wiele. Drugi bułgarski gatunek mógłby być przecież bliźniaczym do tego pierwszego i wtedy rzeczywiście byłby większy problem. Te 2 chyba jednak się na tyle różnią, że Jacek faktycznie bez problemu rozstrzygnie, który gatunek posiada.Jacek Kalisiak pisze:Bartek, to że to Sparedrus sp. było łatwe do sprawdzenie (mam nadzieję, ze nie okaże się to gafą). Natomiast co do reszty się z tobą zgadzam. Może niezręcznie to napisałem, chodziło mi o fakt występowania dwóch gatunków w Bułgarii. Resztę może dosyć łatwo rozstrzygnąć posiadacz okazu.
Zawsze jest jakieś ryzyko, że okaz był zatłuszczony lub przemoczony i stąd taka, a nie inna kolorystyka. A Oedemeridae to nie moja grupa, więc byłem ... ostrożny :P
niiii, kolor to moje gówniane umiejętności fotografowania, ot co. Całkiem mi nie wyszło.Jacek Kalisiak pisze:jest jakieś ryzyko, że okaz był zatłuszczony lub przemoczony i stąd taka, a nie inna kolorystyka
Dziękuję Wam wszystkim serdecznie za ogromną pomoc.
Nie było mnie dziś sporo w domu i dopiero teraz wszedłem na forum. Jak oznaczę, to dam znać.
pozdrawiam - Mazep
......to testaceus, na pewno

-