chrząszcz z Bułgarii

Mycetophagidae, Ciidae, Tetratomidae, Melandryidae, Mordellidae, Rhipiphoridae, Zopheridae, Tenebrionidae, Prostomidae, Oedemeridae, Meloidae, Mycteridae, Boridae, Pythidae, Pyrochroidae, Salpingidae, Anthicidae, Aderidae, Scraptiidae.
brakkonta

chrząszcz z Bułgarii

Post autor: brakkonta »

czy Ktoś może mnie oświecić w kwestii zawodnika ze zdjęcia - co on za jeden?
Na tej fotografii nie widać, ale cały gość jest okryty zimowym futrem. Nie wiem co to?
Mazep
Załączniki
robak z Bułgarii.jpg
Original image recording time:
2012:11:02 11:56:42
Image taken on:
piątek, 2 listopada 2012, 10:56
Focus length:
55 mm
Shutter speed:
1/200 Sec
F-number:
f/14
ISO speed rating:
400
Camera-model:
Canon EOS 400D DIGITAL
robak z Bułgarii.jpg (60.75 KiB) Przejrzano 5840 razy
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Re: chrząszcz z Bułgarii

Post autor: Bartek Pacuk »

Sparedrus testaceus (Oedemeridae). Inne europejskie gatunki z tego rodzaju wyglądają inaczej, poza tym chyba nie występują w Bułgarii.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Sparedrus sp. Nie jestem na bieżąco, ale za CPC:
bulgaricus Švihla, 2006b: 124 E: BU
lencinae Vazquez, 1988: 259 E: SP
orsinii A. Costa, 1852: 5 E: IT
testaceus Andersch, 1797: 166 {Calopus) E: AL AU BH BU CR CZ GR HU IT RO SK SL SZ YU

Więc akurat z Bułgarskim okazem jest problem :) No i zdjęcie, to tylko zdjecie.
http://www.aemnp.eu/PDF/46/Svihla_2006b.pdf
Bartek Pacuk

Jacek Kalisiak pisze:Sparedrus sp. Nie jestem na bieżąco, ale za CPC:
bulgaricus Švihla, 2006b: 124 E: BU
lencinae Vazquez, 1988: 259 E: SP
orsinii A. Costa, 1852: 5 E: IT
testaceus Andersch, 1797: 166 {Calopus) E: AL AU BH BU CR CZ GR HU IT RO SK SL SZ YU
Więc akurat z Bułgarskim okazem jest problem :) No i zdjęcie, to tylko zdjecie.
http://www.aemnp.eu/PDF/46/Svihla_2006b.pdf
Nie wiedziałem o istnieniu S. bulgaricus, co nieco zmienia postać rzeczy. W pracy Svihly jest napisane, iż tenże gatunek jest niezwykle podobny z pokroju ciała i kolorystyki do S. orsinii. Jeśli S. orsinii wygląda tak, jak pod poniższym linkiem:
http://www.entomologiitaliani.net/publi ... w=previous
to jednak wydaje mi się, iż okaz Jacka jest zdecydowanie bliższy S. testaceus. Ale na wszelki wypadek Sparedrus sp. może pozostać.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Bartek, to że to Sparedrus sp. było łatwe do sprawdzenie (mam nadzieję, ze nie okaże się to gafą :mrgreen: ). Natomiast co do reszty się z tobą zgadzam. Może niezręcznie to napisałem, chodziło mi o fakt występowania dwóch gatunków w Bułgarii. Resztę może dosyć łatwo rozstrzygnąć posiadacz okazu.
Zawsze jest jakieś ryzyko, że okaz był zatłuszczony lub przemoczony i stąd taka, a nie inna kolorystyka. A Oedemeridae to nie moja grupa, więc byłem ... ostrożny :P
Bartek Pacuk

Jacek Kalisiak pisze:Bartek, to że to Sparedrus sp. było łatwe do sprawdzenie (mam nadzieję, ze nie okaże się to gafą :mrgreen: ). Natomiast co do reszty się z tobą zgadzam. Może niezręcznie to napisałem, chodziło mi o fakt występowania dwóch gatunków w Bułgarii. Resztę może dosyć łatwo rozstrzygnąć posiadacz okazu.
Zawsze jest jakieś ryzyko, że okaz był zatłuszczony lub przemoczony i stąd taka, a nie inna kolorystyka. A Oedemeridae to nie moja grupa, więc byłem ... ostrożny  :P
Nie ma problemu, ostrożności nigdy za wiele. Drugi bułgarski gatunek mógłby być przecież bliźniaczym do tego pierwszego i wtedy rzeczywiście byłby większy problem. Te 2 chyba jednak się na tyle różnią, że Jacek faktycznie bez problemu rozstrzygnie, który gatunek posiada.
brakkonta

Post autor: brakkonta »

Jacek Kalisiak pisze:jest jakieś ryzyko, że okaz był zatłuszczony lub przemoczony i stąd taka, a nie inna kolorystyka
niiii, kolor to moje gówniane umiejętności fotografowania, ot co. Całkiem mi nie wyszło.
Dziękuję Wam wszystkim serdecznie za ogromną pomoc.
Nie było mnie dziś sporo w domu i dopiero teraz wszedłem na forum. Jak oznaczę, to dam znać.
pozdrawiam - Mazep

......to testaceus, na pewno :okok:
ODPOWIEDZ