Osobliwy plecoptera (Tremex fuscicornis)
-
Osobliwy plecoptera (Tremex fuscicornis)
Witam. Nie mam zwyczaju pisania tego rodzaju postów o oznaczanie gatunków, napotykając jednak na problemy ze znalezieniem informacji w literaturze i internecie
zwracam się o pomoc do użytkowników forum na temat gatunku przedstawionego na zdjęciu. Sądzę że jest to przedstawiciel rodziny Plecoptera, co prawda gatunek bardzo ciekawy będący znakomitym przykładem mimikry, w tym przypadku upadobniąjący się do Vespa crabro. Na pierwszy rzut oka łatwo o pomyłkę i tak też było w moim przypadku gdy zaobserwowałem ów osobnika (31 VIII 2012,lubelskie, Łęczna FB38). Zachowanie obronne jest podobne, ostrzegawcze ruchy odwłoka, złapany za tułów próbuje żądlić za pomocą krótkiego wyrostka zlokalizowanego nad pokładełkiem dość długim. Sugeruje więc że może to być samica. Dodam jeszcze że znalazłem ów osobnika podczas pracy rozładowując drewniane skrzynki z pomidorami na mojej gospodarce, stare zsechnięte deski skrzynek wyraźnie go interesowały. Proszę o pomoc w oznaczeniu i może jakieś ciekawe informacje na temat gatunku?
zwracam się o pomoc do użytkowników forum na temat gatunku przedstawionego na zdjęciu. Sądzę że jest to przedstawiciel rodziny Plecoptera, co prawda gatunek bardzo ciekawy będący znakomitym przykładem mimikry, w tym przypadku upadobniąjący się do Vespa crabro. Na pierwszy rzut oka łatwo o pomyłkę i tak też było w moim przypadku gdy zaobserwowałem ów osobnika (31 VIII 2012,lubelskie, Łęczna FB38). Zachowanie obronne jest podobne, ostrzegawcze ruchy odwłoka, złapany za tułów próbuje żądlić za pomocą krótkiego wyrostka zlokalizowanego nad pokładełkiem dość długim. Sugeruje więc że może to być samica. Dodam jeszcze że znalazłem ów osobnika podczas pracy rozładowując drewniane skrzynki z pomidorami na mojej gospodarce, stare zsechnięte deski skrzynek wyraźnie go interesowały. Proszę o pomoc w oznaczeniu i może jakieś ciekawe informacje na temat gatunku?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:09:02 08:16:03Image taken on:niedziela, 2 września 2012, 06:16Focus length:55 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:400Camera-model:Canon EOS 500D
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
-
- Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae
Re: Osobliwy plecoptera
Na pewno jest to przedstawiciel siricidae, ale tez na pewno nie jest to U. gigas. Myślę, że to rodzaj Tremex, samica.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Re: Osobliwy plecoptera
To ja dodam tylko, iż według tego klucza http://www.biology.ualberta.ca/bsc/ejou ... remex.html , wygląda na samicę.