Problemy przy oznaczaniu Cerambycidae [Anastrangalia, S.maculicornis i P.livida]

Zablokowany
Awatar użytkownika
tempelik

Problemy przy oznaczaniu Cerambycidae [Anastrangalia, S.maculicornis i P.livida]

Post autor: tempelik »

Głownie problem jest z samicami Anastrangalia, stawiałbym wszystkie na A. sanguinolenta, bo czerwone :mrgreen:
Zdjęcia słabe, nie umiem zrobić lepszych i w dodatku ręce przy robieniu fot. trzęsą się... Okoliczności znalezienia w komentarzu...
Proszę o pomoc w oznaczeniu, sporo strzałów wiec pewnie dużo błędów.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojciech Kubiak
Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae

Re: Problemy przy oznaczaniu Cerambycidae

Post autor: Wojciech Kubiak »

P. livida OK
Monochamus też
Tu masz klucz do anastrangalii
https://entomo.pl/coleoptera/cerambycid ... ngalia.htm

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 29 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Tak szybko, temat wart osobnego rozwinięcia, bo Anastrangalie nie są proste, a pokrewne gatunki mogą się mylić. Wszystko wygląda dobrze, ale
P.ovatus posiada białą tarczkę. Na zdjęciu jest raczej P.decoratus.
Awatar użytkownika
tempelik

Klucz już dawno znalazłem. Korzystać z klucza, a dobrze oznaczyć nie rzadko nie idzie w parze. Zastanawia mnie ta Stictoleptura maculicornis jaka jest cecha kluczowa? Porównywałem pod lupą budowę czułków S. maculicornis i P. livida, dałem rade odróżnić. Porównując S. maculicornis z Anastrangaliami mam drobne wątpliwości, chociaż ogólna sylwetka pokryw (wydają się szersze niż u Anastrangali) wskazuje na dobre oznaczenie. Zastanawia mnie u moich S. maculicornis zaczernienie na końcu pokryw...
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 29 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Cecha kluczowa S.maculicornis to dwubarwne człony czułków (część z nich, nabardziej widać 5-8 człon.). Jeszcze tylko S.variicornis posiada dwubarwne człony czułków, reszta gatunków (dawna Leptura) ma czułki jednolicie zabarwione. To dobra cecha.
U P.livida spójrz na kolor przednich goleni, są żółtawe, inaczej mówiąc - nogi przednie dwubarwne - u S.maculicornis są czarne, jednobarwne.
No i przede wszystkim przedplecze ma inny kształt. Punktowanie przedplecza (większe powiększenie) u livida jest regularne z ODSTĘPAMI miedzy punktami, przez co przepdlecze jest błyszczące natomiast u maculicornis punktowanie jest co prawda drobniejsze, ale tak zbite, że przedplecze jest matowe. No i oczywiscie livida ma czułki jednobarwne.

Zaczernienie pokryw u S.maculicornis jest normalne, to forma typowa, natomiast całe żółte to ab.simplonica, spotykana równie często jak z zaczernieniem.

PS. Poza tym gdy pisze S.maculicornis to jest myślę "Pracorymbia" (=Brachyleptura); niestety w obecnym podziale wskoczyła do Stictoleptur, co jest bardzo nieszczęśliwym posunięciem. Nie piszę "B.maculicornis" żeby być w zgodzie z obecnym nazewnictwem.
Awatar użytkownika
tempelik

Wiedziałem, że coś jest z tymi czułkami :mrgreen: No faktycznie cecha bardzo jasna :) Dzięki za pomoc w końcu zabieram się za układanie zbioru, może niedługo pokaże co tam ciekawego mam :D
Pozdrawiam
Ps. Przyglądam się samcom A.reyi i nie widzę paska na przedpleczu. 1. Pasuje kształtem przedplecza ale 2. jest niepewna :-?
Awatar użytkownika
Orish

Post autor: Orish »

tempelik pisze:Zastanawia mnie ta Stictoleptura maculicornis jaka jest cecha kluczowa? Porównywałem pod lupą budowę czułków S. maculicornis i P. livida, dałem rade odróżnić.
Dodatkowo, dla mnie cechą rozpoznawczą u P. livida są bardzo dobrze widoczne (szczególnie patrząc z boku i lekko od spodu, najlepiej pod światło) liczne, żółte włoski na pokrywach, których S. maculicornis nie posiada. Wiadomo, owłosienie jak owłosienie może się wytrzeć, ale dla mnie to cecha pomocnicza, tym bardziej, że u żywych okazów, w terenie raczej owłosienie pokryw będzie zachowane :wink:

Co do zdjęcia okazu nr 2 - jak dla mnie to A. sanguinolenta...
Zablokowany