Byłbym wdzięczny gdyby ktoś napisał na czym ono polega

Jeżeli to możliwe to proszę też o oznaczenie.
Pomieszałeś trochę pojecia. Strategia rozrodzcza typu r odnosi się raczej do tego że dana populacja jest nastawiona na jak najwiekszą produkcję potomstwa, którym nie opiekuje się, przez to zachodzi duża śmiertelność osobników młodocianych a dożywa wieku dorosłego niewiele, czyli nie chodzi tu o liczbę dorosłych tylko o liczbę składanych jaj i potomstwa. Owszem jętki mają taki typ rozrodu, ale nie odnosi sie to akurat do tego co widać na zdjęciach. Jest to raczej sposób zachowywania się ich (behawioru) uwarunkowany tym że osobniki dorosłe żyją bardzo krótko (czasami tylko kilka godzin) a ich celem jest tylko rozmnożenie się, nie odżywiaja sie w tym czasie, korzystając tylko z nagromadzonych zapasów ze stadiów larwalnych. W związku z tym, że żyja krótko a znalezienie partnera byłoby kłopotliwe i miałyby za mało czasu, ewolucyjnie zsynchronizowały więc swój rozród przystepując do niego w jednym momencie (rójka). Po kopulacji i zniesieniu jaj osobniki dorosłe giną. U jetek jest to akurat często bardzo spektakularne. Głównym dłużej żyjącym stadium jest tylko larwa.tiktaalik pisze:To może ja spróbuje. Ewentualnie ktoś mnie poprawi lub uściśli. Jest to przykład strategii rozrodczej typu r, gdzie wielka ilosć osobników gwarantuje, ze przynajmniej część z nich przeżyje. Synchronizacja wylotu sprzyja procesowi dobierania partnerów i rozmnażaniu płciowemu.
Tak jętki linieją jak każdy owad w stadium larwalnym pomiedzy poszczególnymi stadiami rozwojowymi. Są owadmi o przeobrażeniu niezupełnym, czyli larwy sa podobne do imagines tylko nie posiadają skrzydeł i nierozwinięty jest układ rozrodczy. Dodatkowo w związku z tym że zyją w innym środowisku niż owad dorosły czyli w wodzie posiadają dodatkowo skrzelotchawki na odwłoku, których nie posiadają imagines. Ciekawostką jest, że u jętek wystepuje dodatkowe stadium pomiędzy larwą a imago tzw. subimago wyglada tak jak imago tylko ma nieprzeźroczyste skrzydła. Dopiero z subimago wychodzi imago, którego zadaniem jest tylko kopulacja i złożenie jaj.Voltrax pisze:Jętki linieją?! Ta wygląda jak imago.
Ja widziałem to w Wybrzeżu pierwszy razFoFa pisze:Niesamowicie to wygląda, nie widziałam jeszcze czegoś takiego na własne oczy
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |