Małe czarne okrąglutkie żuczki w kuchni-poczwarki podłużne i złotobrązowe

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
xandra

Małe czarne okrąglutkie żuczki w kuchni-poczwarki podłużne i złotobrązowe

Post autor: xandra »

Witam.

Od pół dnia sprzątam kuchnię i załamuję ręce. Nie było nas w domu 3 tyg., zostawiliśmy otwarte okna. Dziś zauważyłam w kuchni takie jajowate jajeczka (to chyba poczwarki), kolor złotobrązowy w prążki (taki pancerzyk), małe na ok 4-5 mm.
Dopiero po 2 godzinach wymiatania spod szafek kuchennych, natknęłam się na małe, czarne żuczki. Siedziały sobie w szczelinie deski, którą miałam na parapecie, obok też było kilka tych pancerzyków, więc to chyba ich sprawka.
Szukałam i szukałam w necie i nie znalazłam nic podobnego.
Te żuczki są bardzo okrąglutkie, główka mała i nie wydłuża ich kształtu. Są czarne i lśniące, pancerzyk twardy, jak na takie małe robaczki.

Bardzo prosze o indentyfikację :ap:
Acha, przed wyjazdem sadziłam zioła w doniczkach i w szafce pod zlewem miałam otwarty worek z ziemią do kwiatów, może z ziemi wyszły sobie te żuczki? Choć worek leżał tam zamknięty przez rok :?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Małe czarne okrąglutkie żuczki w kuchni-poczwarki podłużne i złotobrązowe

Post autor: Aneta »

Zrób jakieś zdjęcia, bo z tego opisu może być wiele gatunków ;)
xandra

No właśnie nie mam aparatu pod ręką...Naprawdę tyle gatunków (występujących w domach) pasuje?
Przeglądałem net i to forum i żadnego nie znalazłam podobnego.Wszystkie tutaj są podłużne, a
"moje" są jak kuleczki (no brzuszek płaski) i lśnią jak wypolerowane, czarne BMW :)
xandra

Kurde, teraz mam sporo czarnych much w domu-czy te poczwarki moga być much? Znaczy wiem,że mucha składa jaja na resztkach jedzenia,jaja sa mlutkie i białe,potem wykluwają się białe larwy-a co potem? Z tych larw od razu jest mucha,czy gdzieś po drodze są te jajowate pancerzyki??

Może te kilka żuczków znalazłam zupełnie przypadkowo?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

xandra pisze:Znaczy wiem,że mucha składa jaja na resztkach jedzenia,jaja sa mlutkie i białe,potem wykluwają się białe larwy-a co potem?
Potem są poczwarki, brązowe i owalne w kształcie (czyli nieźle pasujace do Twojego opisu). Obejrzyj sobie cykl życiowy muchy tu:
http://insect-zone.blogspot.com/2008/12 ... cycle.html
xandra

Aneta, dziękuję Ci!! Wygląda na to,że to były poczwarki muchy-ale ulga! Zdziwiły mnie miejsca, w których znajdowałam te paskudztwa.
A te żuczki,to może jakies takie sobie przypadkowe żyjątka,może zawsze były,ale daaawno nie sprzątałam kuchni z wywlekaniem mebli:))
Dzięki za wszystko!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”