grupowy oprzęd
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
grupowy oprzęd
Pomóżcie z oznaczeniem tego gatunku, zdjęcie zrobione dziś, tj. 21.5.2012r.
Drzewo to z pewnością wierzba iwa.
Drzewo to z pewnością wierzba iwa.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:05:21 11:37:17Image taken on:poniedziałek, 21 maja 2012, 09:37Focus length:4.55 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:50Camera-model:C901
Re: grupowy oprzęd
Mogę tylko dodać, że gąsienice miały po 2/2,5 cm.
a co do drzewa...
podejde tam jutro i jeszcze to sprawdzę, ale jestem niemal pewien.
a co do drzewa...

-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Nie wiem jak u Was, ale u mnie to straszny szkodnik... Raz z ciekawości ułamałem całą gałązkę z oprzędem i pewnie ponad 100 gąsienic. Po tygodniu zaczęły się przepoczwarczać, a jak wszystkie zaczęły wychodzić to pojemnik wyglądał jak dalmatyńczyk xD
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
a jaką i komu zrobił szkodę?Kacper pisze:Nie wiem jak u Was, ale u mnie to straszny szkodnik...
Hmmm. Trochę źle to ująłem. Po pierwsze nie ma możliwości, aby określić co do gatunku po tym zdjęciu, więc za dużo tu już nie będę pisał. Chodziło mi o to, że u mnie było bardzo dużo tego motyla, gatunku nie określiłem, ale pewien jestem jak Aneta to powiedziała, że to Yponomeuta sp. Zjadały ogromne ilości liści najróżniejszych drzew i krzewów, ale teraz tak myślę, że i tak roślinie to aż tak mocno nie przeszkadza.