co to za "bydle"?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
co to za "bydle"?
Słuchajcie fachowcy!
Przeleciałem forum i nie znalazłem nic podobnego, co "zagościło" u mnie w domku. Prośba o identyfikację.
Kilka faktów: dom nowy, zamieszkały od 3 lat, na wsi.
Stworzenie jest b.liczne, najpierw zauważyłem je na zewnątrz na parapetach, wokół okien i na tynku.
Teraz rozprzestrzenił się w domu jest głównie wkoło okien, na oknach, na ścianach, podłodze, chodzą po powierzchniach i siedzą w zakamarkach.
Opis: bardzo małe stworzenie, różne wielkości, największe mają do 1 mm, średnia to z pół milimetra, okrągłe, czarne lub ciemnobrązowe lub bordowe, poruszają się raczej nie latają.
Pojawiło się to jakieś 4-5 tygodni temu (żona zauważyła jak myła okna), po zgnieceniu pozostawia żółtawą (pomarańczową) smugę.
Żona oszalała, wywaliła mąki, cukry, makarony - nic, pryskałem na zewnątrz przeciw muchom, komarom - nic
Na razie nikomu krzywdy nie robią, ale zmartwiło mnie, że weszło to do wewnątrz.
Proszę o poradę / identyfikację - kompletnie się na tym nie znam i liczę na fachowe wsparcie.
KAŻDA ODPOWIEDŹ JEST LEPSZA NIŻ ŻADNA
Z góry dziękuję za pomoc
zdjęcia mało ostre, bo te stworzenia są naprawdę malutkie
Przeleciałem forum i nie znalazłem nic podobnego, co "zagościło" u mnie w domku. Prośba o identyfikację.
Kilka faktów: dom nowy, zamieszkały od 3 lat, na wsi.
Stworzenie jest b.liczne, najpierw zauważyłem je na zewnątrz na parapetach, wokół okien i na tynku.
Teraz rozprzestrzenił się w domu jest głównie wkoło okien, na oknach, na ścianach, podłodze, chodzą po powierzchniach i siedzą w zakamarkach.
Opis: bardzo małe stworzenie, różne wielkości, największe mają do 1 mm, średnia to z pół milimetra, okrągłe, czarne lub ciemnobrązowe lub bordowe, poruszają się raczej nie latają.
Pojawiło się to jakieś 4-5 tygodni temu (żona zauważyła jak myła okna), po zgnieceniu pozostawia żółtawą (pomarańczową) smugę.
Żona oszalała, wywaliła mąki, cukry, makarony - nic, pryskałem na zewnątrz przeciw muchom, komarom - nic
Na razie nikomu krzywdy nie robią, ale zmartwiło mnie, że weszło to do wewnątrz.
Proszę o poradę / identyfikację - kompletnie się na tym nie znam i liczę na fachowe wsparcie.
KAŻDA ODPOWIEDŹ JEST LEPSZA NIŻ ŻADNA
Z góry dziękuję za pomoc
zdjęcia mało ostre, bo te stworzenia są naprawdę malutkie
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:04:23 19:19:25Image taken on:poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 17:19Focus length:7.9 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:320Camera-model:DSC-P12
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:04:23 19:21:02Image taken on:poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 17:21Focus length:7.9 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:250Camera-model:DSC-P12
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:04:23 19:18:54Image taken on:poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 17:18Focus length:7.9 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:320Camera-model:DSC-P12
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:04:23 19:37:43Image taken on:poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 17:37Focus length:7.9 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:320Camera-model:DSC-P12
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:04:23 19:38:03Image taken on:poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 17:38Focus length:7.9 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:320Camera-model:DSC-P12
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:04:23 19:38:15Image taken on:poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 17:38Focus length:7.9 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:320Camera-model:DSC-P12
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: co to za "bydle"?
Niestety te fotografie nic nie pomogą, bo są typu "ciemna plamka na jasnym tle". Z opisu podejrzewałabym jakieś roztocze (macie ptaki za oknem, ptasie gniazda?), ale to tylko spekulacje - potrzebne są lepsze zdjęcia.
-
Re: co to za "bydle"?
Anetko,
chyba masz rację, po nie mam jeszcze podbitki i ptaki się lęgną.
zdjęcia są jakie są (taki mam sprzęt foto) dodatkowo to "bydle" rzeczywiście jest malutkie.
Dzisiaj wziąłem je pod lupę i ma czerwone nóżki z przodu.
Jak to roztocze to walczymy.
WIELKIE PODZIĘKOWANIA dla Anety

chyba masz rację, po nie mam jeszcze podbitki i ptaki się lęgną.
zdjęcia są jakie są (taki mam sprzęt foto) dodatkowo to "bydle" rzeczywiście jest malutkie.
Dzisiaj wziąłem je pod lupę i ma czerwone nóżki z przodu.
Jak to roztocze to walczymy.

WIELKIE PODZIĘKOWANIA dla Anety