Dyskusja na tematy rózne...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Dyskusja na tematy rózne...

Post autor: Wujek Adam [†] »

[posty wydzielone z tematu: viewtopic.php?f=52&t=20860 ]

Oczywiście, że Tetrops praeustus, tak jak i np. Acameops marginatus.
Bo trzeba zachować rodzaj męski w nazwie gatunkowej, skoro takowy występuje w nazwie rodzajowej.

Jeśli zaś chodzi o przyjęte przez Ciebie kryteria doboru gatunków do listy, którą nazwiesz "krajowe kózkowate", to sposób podejścia do tego tematu zależy od Ciebie.
... i być może od Twojego promotora. :wink:
Jakakolwiek jednak opcję byś wybrał to zawsze bądź świadom co dokładnie robisz i co usiłujesz zebrać, opisać i podsumować.

Nie obraź się, ale wspomniałeś tu, że piszesz pracę licencjacką.
Tymczasem Twoje tegowątkowe pytania są na poziomie hm, gimnazjalnym! :|
Nie potrafisz samodzielnie prześledzić danych literaturowych i wyciągnąć choćby banalnych, podstawowych wniosków?
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 10 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Re: Systematyka Cerambycidae Polski - podrodziny

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Wujek Adam pisze:...Nie obraź się, ale wspomniałeś tu, że piszesz pracę licencjacką.
Tymczasem Twoje tegowątkowe pytania są na poziomie hm, gimnazjalnym!  :|
Nie potrafisz samodzielnie prześledzić danych literaturowych i wyciągnąć choćby banalnych, podstawowych wniosków?
Znów ten pouczający ton :evil:
Nie napisał, że pisze pracę licencjacką. Napisał "poza tym chcę obie prace (lic i mgr) napisać" - więc może być na I roku albo nawet w liceum i już zbiera informacje. Kolega Lech stawia rozsądne pytania i szuka na nie odpowiedzi w trakcie dyskusji. Prace naukowe i analizy poddaje się recenzji. Banalnych wniosków nie ma, banalna logika często prowadzi na manowce (prawda ?), warto rozmawiać i konsultować, na dowolnym kulturalnym poziomie.
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]

Grzegorz Banasiak pisze: Znów ten pouczający ton  :evil:
Nie napisał, że pisze pracę licencjacką. Napisał "poza tym chcę obie prace (lic i mgr) napisać" - więc może być na I roku albo nawet w liceum i już zbiera informacje. Kolega Lech stawia rozsądne pytania i szuka na nie odpowiedzi w trakcie dyskusji. Prace naukowe i analizy poddaje się recenzji. Banalnych wniosków nie ma, banalna logika często prowadzi na manowce (prawda ?), warto rozmawiać i konsultować, na dowolnym kulturalnym poziomie.
Grzegorzu, a może wyszedłbyś na spacer i gdzieś indziej zapolował na złego wilka, zgoda? :wink:

Temat krajowych Cerambycidae jest obszerny, kontrowersyjny i wbrew pozorom niełatwy.
Uważam, że aby go sensownie "ugryźć" konieczne jest pewne przygotowanie i wiedza na nieco wyższym poziomie niż "kózkowe liceum".
Ty jednak możesz oczywiście uważać inaczej, a ponadto możesz nas dodatkowo uraczyć tu kilkoma dalszymi banałami, bardziej lub mniej zgrabnymi ogólnikami, teoretyzowaniem, dąsami i biciem piany, które w niczym nikogo do niczego nie przybliży.
... a dla odmiany możesz np. spróbować zastanowić się nad następującymi kwestiami:
1. Problematyka krajowych przedstawicieli rodzaju Tetropium, ze zwróceniem uwagi na pozycję systematyczną taksonu T.gabrieli.
2. Występowanie na obszarze naszego kraju takich gatunków jak np. T.depsarium, B.interrogationis, A.pratensis, S.septempunctata, S.cordigera, L.nigripes, G.marmottani, C.angulatum, P.kaehleri, czy A.myops.
3. Niejasności co do areałów występowania gatunków dłużynek z umownej grupy A.erythrocephala.

Serdecznie zapraszam Cię do merytorycznej dyskusji na te tematy.
Lub - wybór należy do Ciebie - życzę Ci ustrzelenia naprawdę wielkiego, wściekłego basiora. :D
Awatar użytkownika
Orish

Post autor: Orish »

Wujek Adam pisze: Nie obraź się, ale wspomniałeś tu, że piszesz pracę licencjacką.
Tymczasem Twoje tegowątkowe pytania są na poziomie hm, gimnazjalnym!  :|
Nie obrażam się, aczkolwiek czuję się nieco dotknięty :) Zapewne powinienem czuć się jeszcze gorzej biorąc pod uwagę fakt, iż pracę lic. napisałem i obroniłem ponad rok temu, a teraz jestem w trakcie pisania pracy mgr. o faunie kózek Załęczańskiego Parku Krajobrazowego :wink:

Któreż to z moich pytań było tak infantylne, że nie powinien był go zadawać student z dwuletnim "doświadczeniem" w dyskutowanej tematyce? I jakież to banalne wnioski miałem wysnuć? Że KFP nie będzie się już ukazywało? A może jak poprawnie pisać nazwę gatunkową Tetropsa? Czy też na jakiej podstawie Gutowski wykreślił z listy poszczególne gatunki?

Dziękuję za obronę Panie Grzegorzu, aczkolwiek nie pierwszy raz widzę na tym Forum popis nieskazitelnych manier Pana Adama :?

A już tak bez złośliwości, to czasami rzeczywiście od razu chciałbym wiedzieć wszystko w danym temacie i zamiast sam sprawdzić wolę pytać, jednak nie bierze się to z lenistwa (w każdym bądź razie na pewno nie tylko z lenistwa), ale z chęci poznania opinii kogoś już doświadczonego i porównania jej z innym, gdyż moja wiedza jest na razie na pewno niewystarczająca do wysnuwania własnych teorii i przyjmowania własnych stanowisk.

Poza tym co działoby się na Forum gdyby każdy wszystko wiedział? :wink:
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Wujek Adam pisze:
Grzegorz Banasiak pisze: Znów ten pouczający ton  :evil:
Grzegorzu, a może wyszedłbyś na spacer i gdzieś indziej zapolował na złego wilka, zgoda?  :wink:
O, zaraz polowanie. Ja na nikogo nie poluję, jestem tylko bezpośredni i tak jest - w mojej ocenie - najlepiej. Może nie jest to popularne ale lepsze są wypowiedzi wprost niż paskudna dyplomacja.
Doczytałem teraz, że rzeczywiście Lech pisze pracę licencjacką - mój błąd, możesz teraz na mnie zapolować ;) ;) ;)
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 29 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Oj Panowie, mieszacie!
Orish pisze:....pracę lic. napisałem i obroniłem ponad rok temu, a teraz jestem w trakcie pisania pracy mgr. o faunie kózek Załęczańskiego Parku Krajobrazowego :wink: .
jak wyraźnie kolega Orish napisał, jest już po napisaniu pracy licencjackiej a w trakcie pisania magisterki.

Pisał w pierwszym poscie datowanym 1 grudnia 2009:
"Zaczynam pisać pracę licencjacką..." i jak łatwo się domyśleć pracę taką oddaje się do końca roku akademickiego. A minęlo już ponad 2 lata kalendarzowe od pierwszego postu.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Znów wtopa, nie zwróciłem uwagi na datę postu. Adam będzie mógł strzelać do mnie jak z pistoletu maszynowego :)
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 29 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Ale Adam też dzisiaj (!) pisał:
i do niego kierowałem to datowanie, bo pojechał po koledze jak "po burym kocie"..... a tu bedzie zaraz mgr a może i w przyszłosci dr i wcale bym się nie zdziwił :-)

Z dat (pierwszy post) należalo wyciągnąć wniosek, ze kolega jest już dawno po napisaniu pracy licencjackiej.
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]

Orish pisze: Nie obrażam się, aczkolwiek czuję się nieco dotknięty  :)   Zapewne powinienem czuć się jeszcze gorzej biorąc pod uwagę fakt, iż pracę lic. napisałem i obroniłem ponad rok temu, a teraz jestem w trakcie pisania pracy mgr. o faunie kózek Załęczańskiego Parku Krajobrazowego  :wink:

Któreż to z moich pytań było tak infantylne, że nie powinien był go zadawać student z dwuletnim "doświadczeniem" w dyskutowanej tematyce? I jakież to banalne wnioski miałem wysnuć? Że KFP nie będzie się już ukazywało? A może jak poprawnie pisać nazwę gatunkową Tetropsa? Czy też na jakiej podstawie Gutowski wykreślił z listy poszczególne gatunki?

Dziękuję za obronę Panie Grzegorzu, aczkolwiek nie pierwszy raz widzę na tym Forum popis nieskazitelnych manier Pana Adama  :?

A już tak bez złośliwości, to czasami rzeczywiście od razu chciałbym wiedzieć wszystko w danym temacie i zamiast sam sprawdzić wolę pytać, jednak nie bierze się to z lenistwa (w każdym bądź razie na pewno nie tylko z lenistwa), ale z chęci poznania opinii kogoś już doświadczonego i porównania jej z innym, gdyż moja wiedza jest na razie na pewno niewystarczająca do wysnuwania własnych teorii i przyjmowania własnych stanowisk.

Poza tym co działoby się na Forum gdyby każdy wszystko wiedział? :wink:
Faktycznie, ja także nie zwróciłem uwagi na daty wpisów w tym wątku, i pewnie dlatego nieco zdziwiły (ba, a nawet zgorszyły!) mnie Twoje przedlicencjackie pytania. :wink:
Ufam jednak, że od tego czasu sporo się nauczyłeś i że teraz poważniej zagłębisz się w tematykę, która Cię interesuje.
W poscie skierowanym do Grzegorza wymieniłem kilka przykładowych "punków zapalnych" dotyczących zagadnienia gatunków Cerambycidae uważanych za krajową faunę, a wcześniej spróbowałem zwrócić Twoją uwagę na kwestię zastosowania odpowiednich kryteriów przy tworzeniu listy gatunkowej.
Zrobisz z tym co zechcesz i co uznasz za stosowne.
Lecz niestety najprawdopodobniej będziesz to musiał przemyśleć i zrobić sam, chyba, że i w tej kwestii poprosisz o wskazanie drogi hołdując poglądowi, w myśl którego wystarczającej wiedzy do wysuwania własnych teorii i przyjmowania własnych stanowisk nabiera się dopiero po doktoracie lub po profesurze. :P
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]

Jacek Kurzawa pisze:Ale Adam też dzisiaj (!) pisał:
i do niego kierowałem to datowanie, bo pojechał po koledze jak "po burym kocie"..... a tu bedzie zaraz mgr a może i w przyszłosci dr i wcale bym się nie zdziwił :-)

Z dat (pierwszy post) należalo wyciągnąć wniosek, ze kolega jest już dawno po napisaniu pracy licencjackiej.
Off-topic, ale troszeczkę poswawolę :) :

Odkąd przeczytałem pewną poważną pracę magisterską, która powinna mieć tytuł: "Kózki za moim domem", w której autor wymienił kilkanaście gatunków jakie tam przez rok czy dwa złapał, napisał parę ogólników, zrobił parę tabelek i wyciągnął żenująco banalne wnioski na poziomie 13-latka, i został po tym Panem Magistrem, to chyba już nic mnie nie zaskoczy.

Tylko patrzeć jak doczekamy się jakiegoś doktoratu opartego o studium krajowych pawic! :lol:
:cry:

Jestem złośliwy?
Nie w tym rzecz.
Po prostu czasem tracę orientacje, w zdumieniu przecieram oczy i rozglądam się w koło błędnym wzrokiem, bo nie wiem dokąd jestem prowadzony.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”