agriotes
- palipa
- UTM: CF 34
Re: agriotes
Agriotes na pewno nie
nie pasuje mi budowa czułków
najbliżej mi do obstawienia Aplotarsus incanus (ab. ochropterus)-samica
ale proszę nie traktuj tego jako oznaczenia niestety ujęcie jest wybitnie anty-determinacyjne w przypadku sprężyków
nie można ocenić proporcji przedplecza i pokryw
Paweł
nie pasuje mi budowa czułków
najbliżej mi do obstawienia Aplotarsus incanus (ab. ochropterus)-samica
ale proszę nie traktuj tego jako oznaczenia niestety ujęcie jest wybitnie anty-determinacyjne w przypadku sprężyków
nie można ocenić proporcji przedplecza i pokryw
Paweł
-
kolagen
- UTM: DA24
- Has thanked: 1 time
- Kontakt:
Na co najbardziej (prócz wpomnianych proporcji) zwracać uwagę u sprężyków?
Patrzę też właśnie na czułki - u Aplotarsusa chyba są czarne a tu są brązowe (czy to cecha różniąca gatunki?)
Patrzę też właśnie na czułki - u Aplotarsusa chyba są czarne a tu są brązowe (czy to cecha różniąca gatunki?)
- palipa
masz rację to nie będzie Aplotarsus, mam nauczkę aby nie oznaczać tak późno
u sprężyków istotnych jest wiele cech takich jak kształt i proporcje przedplecza, punktowanie róznych fragmentów ciała, kształt wyrostka przedpiersia, kształt panewek biodrowych, budowa czułków, ogólnie jest to mało wdzięczna rodzinka do oznaczania ze zdjęć
ale już tak na 90 % zidentyfikowałem delikwenta i będzie to wg mnie Athous (Athous) haemorrhoidalis
Paweł
u sprężyków istotnych jest wiele cech takich jak kształt i proporcje przedplecza, punktowanie róznych fragmentów ciała, kształt wyrostka przedpiersia, kształt panewek biodrowych, budowa czułków, ogólnie jest to mało wdzięczna rodzinka do oznaczania ze zdjęć
ale już tak na 90 % zidentyfikowałem delikwenta i będzie to wg mnie Athous (Athous) haemorrhoidalis
Paweł
- palipa
Choć nie wykluczyłbym też Athous (A.) vittatus wiąc lepiej zostać przy Athous s. str
Paweł
Paweł
-
ENTOMONKA
- UTM: CC93-Łódź
-
kolagen
- UTM: DA24
- Has thanked: 1 time
- Kontakt:
Na A. sputatora nakierowała mnie kolorystyka przedplecza (czerwonawa krawędź przy głowie).
Athous, przynajmniej ze zdjęć ze stron Lecha Borowca i innych (tylko takimi zasobami dysponuję), ma też bardziej "powykrzywianą" tą przednią krawędź przedplecza i inne proporcje ("chudsze", podłużne przedplecze)...
Athous, przynajmniej ze zdjęć ze stron Lecha Borowca i innych (tylko takimi zasobami dysponuję), ma też bardziej "powykrzywianą" tą przednią krawędź przedplecza i inne proporcje ("chudsze", podłużne przedplecze)...
- palipa
Ok mój błąd to nie jest Athous (włoski na przedpleczu nie w tą stronę skierowane)
Agriotes po dokładnieszym przyglądnięciu się może być ale czy to jest A.sputator, to ja bym sobie nawet paznokcia nie dał obciąć bo ztego ujęcia raczej nie da się powiedzieć czy to przedplecze jest typowe czy nie zresztą nie jest ono cechą kluczową u tego rodzaju.
więc lepiej zostać przy Agriotes sp.
Paweł
Agriotes po dokładnieszym przyglądnięciu się może być ale czy to jest A.sputator, to ja bym sobie nawet paznokcia nie dał obciąć bo ztego ujęcia raczej nie da się powiedzieć czy to przedplecze jest typowe czy nie zresztą nie jest ono cechą kluczową u tego rodzaju.
więc lepiej zostać przy Agriotes sp.
Paweł