Południowa Grecja
Południowa Grecja
Witam!
Ostatnio zacząłem planować wakacyjny wyjazd do Grecji mam do bardziej doświadczonych kolegów pytanie.
Gdzie na południu Grecji (chodzi mi o Peloponez oczywiście) można znaleźć ciekawe okazy (mam tu na myśli chrząszcze, motyle i ważki)? Jakie miejsca są godne polecenia, co warto zobaczyć?
Dodam jeszcze, że planuję wyjazd na przełomie czerwca i lipca.
Pozdrawiam!
Ostatnio zacząłem planować wakacyjny wyjazd do Grecji mam do bardziej doświadczonych kolegów pytanie.
Gdzie na południu Grecji (chodzi mi o Peloponez oczywiście) można znaleźć ciekawe okazy (mam tu na myśli chrząszcze, motyle i ważki)? Jakie miejsca są godne polecenia, co warto zobaczyć?
Dodam jeszcze, że planuję wyjazd na przełomie czerwca i lipca.
Pozdrawiam!
- Marcin Szewczyk
- UTM: DD12
- Specjalność: Cerambycidae
- J. Tatur-Dytkowski
Peloponez jako całość jest niesamowicie ciekawy entomologicznie i wciąż mało zbadany. Podobnie jak kolega poprzednik-kózkarz, także wybraliśmy się łowić głównie Cerambycidae. Miejscówki, które uważam (oraz, sądząc po 'żerowiskach' innych ekip, nie tylko ja
) za szczególnie godne polecenia to: nasza sypialnia - okolice Agios Petros, Karyes, Neohori, Vitiny i cały masyw Menalonu, słynna droga Tripoli-Sparta, i dalej na południe okolice Neo Itilo oraz ciężki, lecz niezmiernie ciekawy teren gór Tayget. Tak naprawdę na ciekawe miejsce trudno na Peloponezie nie trafić. Prócz odpowiedniego miejsca ważna jest jeszcze odpowiednia pora roku oraz roślina żywicielska więc przed taką wyprawą warto się merytorycznie przygotować - co i kiedy chcesz złowić. Planujesz wyjazd na przełomie czerwca-lipca więc na część np. majowych gatunków może już być za późno, co nie oznacza, że nie trafisz na równie ciekawe, późniejsze gatuneczki. Masa tam pięknych stworzeń i wiele czeka jeszcze na swego odkrywcę. Jeśli interesują Cię chrząszcze, motyle i ważki to będziesz miał co robić. Tu link do krótkiej foto-relacji z naszej wyprawki: http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=3860 a w krótce szersza relacja.

- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Trudno jednoznacznie zdecydować, gdzie na Peloponezie łowić motyle. Inne gatunki latają w lipcu na nizinach, inne w górach. W terenach nizinnych (Tolo, Epidauros) spotykałem w lipcu głównie oczennice, np. Hipparchia syriaca, Hipparchia fatua, Pyronia cecilia, w górach np. Melanargia larissa, Pieris krueperi, a także niektóre górskie modraszki (lokalnie). Dla mnie najciekawsze były G. Aroania (płn. Peloponez) z górą Chelmos.
- Andrzej El
- Specjalność: modraszki
- profil zainteresowan: tylko fotografia, nie łapie i nie kolekcjonuje.
Re: Południowa Grecja
Ciekawy temat (więc troszkę go odkurzyłem) dla wybierających się na wakacje do Grecji.
A ja mam jeszcze takie pytanko
W Polsce szczyt motylkowy to od 15 czerwca - do 15 lipca.
Jak jest w Grecji. Kiedy u nich przypada taki szczyt ?
Skoro lato mają przynajmniej miesiąc wcześniej
więc może najlepiej wybrać się na przełomie maj/ czerwiec
aby załapać sie na taki szczyt ???
A jadąc do Grecji we wrześniu mozna trafic tam coś ciekawego
co nie lata u nas lub jest rzadkie ?
A ja mam jeszcze takie pytanko
W Polsce szczyt motylkowy to od 15 czerwca - do 15 lipca.
Jak jest w Grecji. Kiedy u nich przypada taki szczyt ?
Skoro lato mają przynajmniej miesiąc wcześniej
więc może najlepiej wybrać się na przełomie maj/ czerwiec
aby załapać sie na taki szczyt ???
A jadąc do Grecji we wrześniu mozna trafic tam coś ciekawego
co nie lata u nas lub jest rzadkie ?