Motyle łowione w okolicach Beskidu Śl. między 18.06 i 9.07 tego roku.
Poza dwoma pierwszymi zdjęciami - czyżby wszystkie to były Zygaena viciae??
Niestety byłem zmuszony wykluczyć ten gatunek, bo smugi żadnej nie ma. Ale czy w grę może wchodzić jeszcze Z. trifolii? Czarna obwódka jest jednak szeroka na całej długości skrzydła, nie urywa się w taki charakterystyczny sposób.Z.angelicae to raczej jest.Spodnia strona skrzydła -szcególowo przedstawiono na Forum.
Mam nadzieję że nie zaszła pomyłka między dwoma Łukaszami i ciągle chodzi o Beskidy.Dodatkowo znam teren w którym łapie Łukasz i nigdy nie widziałem tam żadnej populacji Z. angelicae
Tak, to nie pomyłka - tam, gdzie mieszka Łukasz mam rodzinę i łowiłem tam motyle już wiele lat temuluczek95 pisze:Mam nadzieję że nie zaszła pomyłka między dwoma Łukaszami i ciągle chodzi o Beskidy.
One chyba nigdy nikogo nie cieszyły... W szczególności okoliczne krowy i owce, którym zapewne bardzo psują smak trawy.Po co aż tyle, nie lepiej aby sobie żyły na wolności i cieszyły swoją obecnością innych?
A czy Ty Łukaszu nie prowadzisz badań?Chyba, że prowadzisz jakieś badania ..
ee tam urozmaicenie diety krówki mająOne chyba nigdy nikogo nie cieszyły... W szczególności okoliczne krowy i owce, którym zapewne bardzo psują smak trawy.
Co prawda, to prawda, amatorskie, ale badania,A czy Ty Łukaszu nie prowadzisz badań? Czasem zbieranie motyli może wydawać się zabawą, no ale jednak mało kto dla zabawy preparuje Depressaridae
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |