Wystawa w Muzeum Historii Naturalnej w Londynie

Opisy, jak się przygotować, relacje ...
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 5 times
Podziękowano: 2 times
Kontakt:

Wystawa w Muzeum Historii Naturalnej w Londynie

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Witam,

Przed NHM można obejrzeć wystawę żywych motyli w specjalnym pawilonie. Pomimo ciekawej nazwy byłem lekko zawiedziony - bo przecież tytuł "Butterfly Explorers" i firmowanie wystawy przez jedno z najlepszych muzeów - zobowiązuje.
Pawilon zorganizowany w "tunelu foliowym" z poziomem temperatury i wilgotności odpowiednim dla przebywających tam motyli. W pawilonie podzielonym na części - wzajemnie stykające się ze sobą - prezentowano żywe motyle. Najwięcej Morpho sp., było ich tak dużo, że pojawiały się w każdej strefie, azjatyckiej również :)
Niektóre okazy motyli były poważnie "sfatygowane". Poniżej parę fotek muzeum i motyli.
Załączniki
Przykład "sfatygowanego" okazu.
Przykład "sfatygowanego" okazu.
NHM_8.JPG (54.17 KiB) Przejrzano 2740 razy
Pojemnik z poczwarkami, wylęgające się motyle wypuszczano.
Pojemnik z poczwarkami, wylęgające się motyle wypuszczano.
NHM_7.JPG (57.04 KiB) Przejrzano 2751 razy
Morpho w pomarańczach.
Morpho w pomarańczach.
NHM_6.JPG (97.02 KiB) Przejrzano 2743 razy
Nie wiem co to i z lenistwa nie chce mi się szukać.
Nie wiem co to i z lenistwa nie chce mi się szukać.
NHM_5.JPG (72.85 KiB) Przejrzano 2739 razy
Morpho sp.
Morpho sp.
NHM_4.JPG (80.51 KiB) Przejrzano 2743 razy
Ogólny widok na pawilon z motylami i obowiązkowy sklep z pamiątkami.
Ogólny widok na pawilon z motylami i obowiązkowy sklep z pamiątkami.
NHM_3.JPG (90.19 KiB) Przejrzano 2741 razy
Główny hall wygląda imponująco.
Główny hall wygląda imponująco.
NHM_2.JPG (104.14 KiB) Przejrzano 2747 razy
Budynek muzeum z zewnątrz.
Budynek muzeum z zewnątrz.
NHM_1.JPG (79.53 KiB) Przejrzano 2745 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Nie wiem co to
To jakiś przedstawiciel rodzaju Melinaea (Ithomidae). Może M.maenius, ale to liczny rodzaj, a gatunki podobne.
Awatar użytkownika
Tomasz Niedźwiedzki
Kontakt:

Post autor: Tomasz Niedźwiedzki »

Wystawy w Natural History Museum mają charakter typowo popularyzatorski, co do Butterfly Explorers także nie ma możliwości pomyłki kto ma być odbiorcą: wystarczy zerknąć na prezentację tej wystawy na stronie NHM: zdjęcie dwójki małych dzieci z plecakami i dorysowane nad nimi kolorowe motyle...
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Tomasz Niedźwiedzki pisze:Wystawy w Natural History Museum mają charakter typowo popularyzatorski, co do Butterfly Explorers także nie ma możliwości pomyłki kto ma być odbiorcą: wystarczy zerknąć na prezentację tej wystawy na stronie NHM: zdjęcie dwójki małych dzieci z plecakami i dorysowane nad nimi kolorowe motyle...
... no i ten sklepik z pamiątkami - wszystkie w wydaniu dziecięcym.
Łukasz

Re: Wystawa w Muzeum Historii Naturalnej w Londynie

Post autor: Łukasz »

Nie wiem czy w tym roku ktos z was byl, ale wystawa zdecydowanie godna polecenia. W tym samym namiocie w tej chwili latajá setki motyli, co jak na tak ograniczona przestrzen sprawia wspaniale wrazenie. Jest ich wszedzie pelno, zachowuja sie bardzo naturalnie. Gatunkow ok. 20. Duzo kwiatow, miejscami dominuje passiflora przyciagajaca Heliconie, banany oblegane sa przez Caligo, gdzieniegdzie na cytrusach bywaja jajka pazi - tak wiec wszedzie mozna znalezc rozne gasienice i poczwarki. Z nocnych tylko kilka atlasow, ale w wylegarni maja tez kokony A. mittrei (albo mimosae). Sklepik z pamiatkami tez wcale nie jest zly, znalazlem tam wiele dosc dobrych przewodnikow, w tym zawierajace kompletnie motyle dzienne Europy czy przekrojowo wieksza czesc nocnych Wielkiej Brytanii, z dobrymi fotografiami. Z zabawek najciekawszy byl sztuczny motyl latajacy w sloiku po porazeniu pradem :D
Awatar użytkownika
Dragon

Post autor: Dragon »

Ja byłem (nawet dwa razy w tym roku) - tak jak Łukasz polecam to miejsce. Motyli pełno , duża grupka (min. Morpho , Caligo , Prepona czasami któraś Kallima) siedziała w "jadalni" z owocami , dużo (nawet b. dużo) Helikoniusów , Kallim i pazi z nocnych widziałem jedynie kilka pawic - wcześniej A. selene a teraz A. atlasa. Mimo spędzenia prawie 9 godzin (5 za pierwszym razem i prawie 4) nie byłem w stanie określić wszystkich gatunków...
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Dragon, jeśli masz czas zajrzyj jeszcze do Butterfly House w Syon Park. Kiedyś mieli tam sporo materiałów do sprzedania, teraz nie wiem jak jest ale parę lat temu było warto.
Awatar użytkownika
Dragon

Post autor: Dragon »

Z tego co wiem chyba zamknęli je w 2007 roku http://en.wikipedia.org/wiki/London_Butterfly_House , więc nie sądzę aby po 4 latach mieli coś jeszcze na sprzedaż
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Dragon pisze:Z tego co wiem chyba zamknęli je w 2007 roku http://en.wikipedia.org/wiki/London_Butterfly_House , więc nie sądzę aby po 4 latach mieli coś jeszcze na sprzedaż
Ja też coś słyszałem o zamknięciu, ale potem znów ktoś mówił, że jest otwarte i w końcu nie wiem. Wiosną będę w Londynie to sprawdzę.
ODPOWIEDZ