czy dobrze oznaczyłam?
czy dobrze oznaczyłam?
Pierwsze dwa motyle oznaczyłam jako Aphantopus hyperantus (przestrojnik trawnik).
ostatni motyl oznaczyłam jako Coenonympha oedippus.
Nie jestem pewna czy dobrze, proszę o weryfikację
ostatni motyl oznaczyłam jako Coenonympha oedippus.
Nie jestem pewna czy dobrze, proszę o weryfikację
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:15 10:29:49Image taken on:piątek, 15 lipca 2011, 08:29Focus length:20.2 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H50
-
- przestrojnik trawnik....JPG (52.48 KiB) Przejrzano 583 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:15 10:48:41Image taken on:piątek, 15 lipca 2011, 08:48Focus length:12.6 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H50 -
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:15 10:25:05Image taken on:piątek, 15 lipca 2011, 08:25Focus length:12.6 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H50
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: czy dobrze oznaczyłam?
Na wszystkich zdjęciach jest Aphantopus hyperantus. U góry samczyk, w środku samiczka, a u dołu też samczyk, ale oblatany. Liczba oczek na skrzydłach u tego gatunku jest dosyć zmienna.
Do zdjęć powinnaś dołączyć informację, gdzie i kiedy je robiono. Zobacz na stronę "Motyle Europy" : http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=50&country=PL - C. oedippus na Śląsku nie występuje.
Do zdjęć powinnaś dołączyć informację, gdzie i kiedy je robiono. Zobacz na stronę "Motyle Europy" : http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=50&country=PL - C. oedippus na Śląsku nie występuje.
Dziękuję za pomoc. I oczywiście zapomniałam podać, że motylek - w tym przypadku kilka okazów tego samego gatunku pochodzą znad rzeki Wisłoki. Zdjęcia zrobione 15 lipca 2011r. Doczytałam że rośliną żywicielską tego gat. są różne trawy a ja motylka widziałam właśnie wśród traw. Przy oznaczaniu zmyliło mnie to, że jeden z nich praktycznie nie miał oczek i nie wiedziałam czy może być taka zmienność wśród tego samego gatunku. Jeszcze raz wielkie dzięki za wskazówki i pomoc.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Warto przy okazji wspomnieć o dwu sprawach:rośliną żywicielską tego gat. są różne trawy a ja motylka widziałam właśnie wśród traw
1. To, że motyl lata wśród traw, jeszcze nie świadczy, że gąsienica musi na trawie żerować.
2. Na trawach żerują gąsienice bardzo wielu gatunków motyli, np. z podrodziny Satyrinae (w Polsce ponad 30 gatunków), w tym oba wspomniane przez Ciebie (A.hyperantus, C.oedippus).