Długość przebywania w poczwarce niedźwiedziówki kai
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Sójka
Długość przebywania w poczwarce niedźwiedziówki kai
Czy wie ktoś jak długo powinna przebywać w poczwarce niedźwiedziówka kaja? Minęło już bowiem ponad 3 tygodnie od czasu kiedy moja gąsienica zamieniła się w poczwarkę i trochę się niepokoję czy coś z tego wyjdzie.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 32 times
Re: Długość przebywania w poczwarce niedźwiedziówki kai
Normalne, moje wylęgały się mniej więcej po takim właśnie czasie. Dbaj tylko o prawidłowy poziom wilgotności w pojemniku.
-
mordred
Aneto, a mogłabyś napisać kilka słów szerzej na ten temat? Bo tak się akurat składa, że i ja dohodowałem się poczwarki...
Rozumiem że nie może być zbyt dużo wilgoci co by poczwarka nie zapleśniała. Zbyt niska wilgotność też może zaszkodzić?
Rozumiem że nie może być zbyt dużo wilgoci co by poczwarka nie zapleśniała. Zbyt niska wilgotność też może zaszkodzić?
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Gąsienice niedźwiedziówek często przepoczwarczają się w luźnym oprzędzie blisko ziemi. Tam mają zapewnioną optymalną wilgotność i temperaturę. W warunkach hodowlanych, w domu, trzeba im takie warunki zapewnić. Na ogół temperatura w mieszkaniu jest wyższa niż na dworze, aby więc nie doszło do przesuszenia (wyschnięcia) poczwarki, trzeba zadbać o właściwą wilgotność.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 32 times
Tak, zdarzyło mi się stracić parę poczwarek z powodu przesuszenia i od tamtego czasu zawsze pilnuję odpowiedniej wilgotności. Zwykle usuwam profilaktycznie wszystkie niepotrzebne liście, które np. nie wchodzą w skład kokonu, tak żeby nie miało co pleśnieć, a obok poczwarki/oprzędu kładę coś, co będzie utrzymywało wilgoć - papierowy ręcznik bądź parę płatków kosmetycznych, zależy co mam pod ręką, i w miarę wysychania zwilżam je.mordred pisze:Aneto, a mogłabyś napisać kilka słów szerzej na ten temat? Bo tak się akurat składa, że i ja dohodowałem się poczwarki...
-
mordred
Ok - tak też zrobię. Dziękuję za informacje!