Płeć D. elpenor
Płeć D. elpenor
Witam!
Podczas ostatnich połowów na światło (EA65) przyleciało do mnie sporo (ok. 12) osobników Deilephila elpenor. Wydawało mi się, że są to same samce, ale 3 najbardziej "pękate" wsadziłem do klatki i chciałbym, żeby ktoś kto jest dobrze opatrzony w temacie stwierdził czy znajduje się tu jakaś samica. Jeżeli zdjęcia uniemożliwią taką weryfikację, mogę wykonać więcej, być może bardziej precyzyjnych.
Z góry dziękuję.
Podczas ostatnich połowów na światło (EA65) przyleciało do mnie sporo (ok. 12) osobników Deilephila elpenor. Wydawało mi się, że są to same samce, ale 3 najbardziej "pękate" wsadziłem do klatki i chciałbym, żeby ktoś kto jest dobrze opatrzony w temacie stwierdził czy znajduje się tu jakaś samica. Jeżeli zdjęcia uniemożliwią taką weryfikację, mogę wykonać więcej, być może bardziej precyzyjnych.
Z góry dziękuję.
- Załączniki
- 1a.JPG (74.31 KiB) Przejrzano 3388 razy
- 1b.JPG (29.83 KiB) Przejrzano 3388 razy
- 2a.JPG (101.25 KiB) Przejrzano 3388 razy
- 2b.JPG (36.8 KiB) Przejrzano 3388 razy
- 3a.JPG (77.72 KiB) Przejrzano 3388 razy
- 3b.JPG (32.99 KiB) Przejrzano 3388 razy
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 7 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
Re: Płeć D. elpenor
Z identyfikacją płci u owadów jest podobnie jak u innych zwierząt, ludzi również. Wymagana jest podstawowa (minimalna) znajomość budowy narządów genitalnych. Wtedy nie będzie problemów.
Bo zawsze może Ci się trafić taki Madox (z mam talent) i po wyglądzie nie ustalisz czy to facet czy kobieta

Bo zawsze może Ci się trafić taki Madox (z mam talent) i po wyglądzie nie ustalisz czy to facet czy kobieta

Po pierwsze genitaliami (samce maja walwy) dobrze widoczne na zdjęciach, po drugie po czułkach, u samic są dużo cieńsze i krótsze.Muminek pisze:Już wypuszczoneMożesz mi powiedzieć, czym się kierowałeś?
To trochę podkoloryzowane, wcale nie są dłuższe tylko nieznacznie grubsze u samców, mają one wydatniejszy grzebyk na nich, widoczny od frontu.Janek pisze:po czułkach, u samic są dużo cieńsze i krótsze.
Są dłuższe, jeśli masz w zbiorach kilka samic i samców, to się dokładnie przypatrz, poza tym samice mają inaczej zbudowane czułki niż samce, chodzi mi tutaj o ich kształt. Samce mają grzebykowate, jak już to ująłeś, i podłużne, zakończone ostro, a samice maja buławkowato zakończone, i cienkie. 
Tutaj Pan Grzegorz dobrze ujął, zdarzają się przecież różne wybrykiGrzegorz Banasiak pisze:Bo zawsze może Ci się trafić taki Madox (z mam talent) i po wyglądzie nie ustalisz czy to facet czy kobieta

To może jeszcze na koniec foto poglądowe co jest cienkim względem grubego, co można nazwać buławką / innym kształtem 
Cropy osobników zbliżonej wielkości, wybranych spośród sporego tłumu jako najbardziej reprezentatywna parka (kategoria dymorfizm płciowy).

Cropy osobników zbliżonej wielkości, wybranych spośród sporego tłumu jako najbardziej reprezentatywna parka (kategoria dymorfizm płciowy).
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, zdjęcia Wojtka są szczególnie cenne, czy mógłby mi ktoś zaznaczyć na jednym z tych zdjęć o które walwy chodzi? Bo ja wiem, że niby są te walwy ale nie wiem czy dobrze patrzę
I jeszcze jedno: Gdzie można poczytać o genitaliach motyli, tak żeby się na to dobrze opatrzyć?

Ja już na tych zdjęciach widzę dużą różnicę, i dziwię się, bo mi trafiały się znaczniej różniące się czułkami parki.