Fenologia bieżącego sezonu

arkadiusz

Fenologia bieżącego sezonu

Post autor: arkadiusz »

Jak zapewne wszyscy zazobsewowali, w tym roku jest spore opóźnienie fenologiczne wynikające z "kiepskiego" maja. tak na dobra sprawę w tej chwili jest dopiero tuż po połowie maja a nie jak by mozna sądzić na podstawie z kalendarza.Niedługo, byc może jutro wybiorę się wteren w okolice Chełma, to dopiero wtedy powiem coś więcej. Zamierzam sprawdzić głównie czy pojawiły sie takie gatunki jak: E. aurinia oraz B. eunomia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Zgadza się, rzeczywiście przez ten paskudny maj jest pewne opóźnienie. Choć w zeszłym tygodniu pojawiły się u nas już takie gatunki motyli jak Lycaena dispar, czy Melitea cinxia.
http://www.lepidoptera.slask.pl/L.dispar3.jpg
http://www.lepidoptera.slask.pl/m.cinxia.jpg
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 22 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Leptura annularis

Post autor: Jacek Kurzawa »

Złowiłem dzisiaj parę okazów kózki Leptura annularis (= L. mimica, = L.arcuata) w tym dwie parki w kopulacji (ols jesionowy). Gatunek ten zazwyczaj wystepuje na kwitnących malinach oraz w pełni lata. Przy tym "przesunięciu" fenologicznym, gdzie jeszce kwitną głogi w otwartym terenie, latają kratkowce, cytrynki to wystepowanie już tego gatunku wydaje mi się bardzo przedwczesne. Wygląda na to, że na niektóre gatunki to przesunięcie-opóźnienie nie zadziałało wcale.
Awatar użytkownika
Piotr Sroka
UTM: FV18

Post autor: Piotr Sroka »

podaliriusy - opóźnienie 2-3 tygodnie , l.dispar też , eufrozyny mało , athalia jedna , argiadesa WOGÓLE , podobnie większości hesperidae. Tylko pamphilus wszystko jak zwykle ma gdzieś i jest go pełno ...:) Nie przyleciały jeszcze cardui ani atalanta nawet .
Awatar użytkownika
Krzysztof Szumlak

opóźnienie

Post autor: Krzysztof Szumlak »

U mnie jeszcze latają kratkowce i wiele innych wiosennych gat.Faktycznie,felerny maj sprawił żę wiele gat. nie pojawiłó sie jeszcze wcale.O tej porze w ubiagłym roku obserwowałem V.cardui i V.atalanta a tu nic.
Poczekamu jeszcze troche i zobaczymy czy pojawiłó sie cos więćej.
Awatar użytkownika
Paweł Bojar (†)

Opóźnienie,przyśpieszenie

Post autor: Paweł Bojar (†) »

Witam,po majowym opóźnieniu fenologia wyraźnie przyśpieszyła,ostatnia obserwacja,objazd,niedziela 06.06.,ciekawsze gatunki,FA 87 - P.mnemosyne,B.euphrosyne,C.palaemon;Fa 88 - P.thersites,C.minimus(brudnica selenitica,nie czaję bardzo Heterocery,ale kolaga twierdzi że to rzadkość),GB 06 - B.eunomia,E.aurinia,L.hippothoe,C.tullia,ostatki L.helle,FB 87 - E.aurinia,E.maturna,M.cinxia,M.athalia,B.selene,P.semiargus,L.hippothoe,C.tullia,L.dispar,L.alciphron,przepiękne miejsca,rewelacyjne gatunki,z entomologicznego punktu widzenia Lubelszczyzna jest poprostu wspaniała,sezon w pełni,pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 czerwca 2004, 20:46 przez Paweł Bojar (†), łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr Sroka
UTM: FV18

Post autor: Piotr Sroka »

tylko pogratulować , połowa z tego to dla mnie science-fiction , pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”