Prośba o weryfikację
Prośba o weryfikację
Witam. Zabrałem się za oznaczanie zaległego materiału i zdaje się, że oznaczyłem coś ciekawego. Według mnie to Acmaeops septentrionis (20.05.2010, Góry Sowie, Rzeczka XS01). Okaz wyciagnięty z pułapki na Ips typographus. Uprzejmie proszę o weryfikację.
- Załączniki
- A. septentrionis na for.jpg (104.14 KiB) Przejrzano 2100 razy
- głowa.jpg (134.65 KiB) Przejrzano 2100 razy
- brzeg pokrywy.jpg (131.69 KiB) Przejrzano 2100 razy
- nogi.jpg (125.56 KiB) Przejrzano 2100 razy
-
- Kontakt:
Re: Prośba o weryfikację
Tym też się poniekąd oprócz klucza Bense'a sugerowałem. Spodziewałem się, że jednak ktoś wyskoczy z czymś w stylu: "ale nie zawsze te golenie są całe czarne". Mimo wszystko dziękuję
Ktoś łapał ten gatunek na Dolnym Śląsku? W ksibie jest zaznaczonych tylko kilka krain.

-
- Kontakt:
Wiem o trzech stanowiskach, tylko na jednym występuje regularnie.
Z tego forum chyba nikt więcej nie łowił na Dolnym Śląsku.
Z tego forum chyba nikt więcej nie łowił na Dolnym Śląsku.
-
- Kontakt:
Najdalej na południe to przedgórze sudeckie.
W Sudetach nie znalazłem choć sporo terenu przetrzepałem. Aby go tam znaleźć trzeba by poszukać odpowiedniego terenu, o którym pisze Jacek pod kluczami.
Tutaj moje Acmaeopsy sprzed tygodnia:
http://www.krzysztofsztaba.pl/nowosci/index.html?i1
W Sudetach nie znalazłem choć sporo terenu przetrzepałem. Aby go tam znaleźć trzeba by poszukać odpowiedniego terenu, o którym pisze Jacek pod kluczami.
Tutaj moje Acmaeopsy sprzed tygodnia:
http://www.krzysztofsztaba.pl/nowosci/index.html?i1
-
Niedawno ukazała się ciekawa i obszerna praca na temat A. septentrionis. Polecam...
Plewa R., 2010, Acmaeops septentrionis (C. G. Thomson, 1866) (Coleoptera:Cerambycidae: Lepturinae) – stan poznania gatunku [Acmaeops septentrionis (C. G. Thomson, 1866) (Coleoptera: Cerambycidae: Lepturinae) – current state of knowledge], Opole Scientific Society, Nature Journal, No 43-2010: 37–65
W artykule, z Dolnego Śląska obok Chocianowa podawane jest jeszcze stanowisko w Rzeszotarach.
Plewa R., 2010, Acmaeops septentrionis (C. G. Thomson, 1866) (Coleoptera:Cerambycidae: Lepturinae) – stan poznania gatunku [Acmaeops septentrionis (C. G. Thomson, 1866) (Coleoptera: Cerambycidae: Lepturinae) – current state of knowledge], Opole Scientific Society, Nature Journal, No 43-2010: 37–65
W artykule, z Dolnego Śląska obok Chocianowa podawane jest jeszcze stanowisko w Rzeszotarach.
-