Piękna ćma
Piękna ćma
Poproszę o pomoc w zidentyfikowaniu poniższej ćmy. Zdjęcie zrobione niemal równo rok temu, niedaleko Wilgi k. Garwolina. Przejrzałem lepidoptera.eu, ale żadna zwójka mi nie podpasowała.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:05:28 13:48:43Image taken on:piątek, 28 maja 2010, 11:48Focus length:80 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:400Camera-model:Canon EOS 40D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:05:28 13:47:17Image taken on:piątek, 28 maja 2010, 11:47Focus length:75 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:400Camera-model:Canon EOS 40D
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Piękna ćma
Według mojej wiedzy rodzaj Olethreutes w Europie liczy sobie 3 gatunki, z czego tylko jeden, właśnie O. arcuella był wykazywany z Polski. Drugi podobny gatunek O. subtilana był wykazany z Bawarii, a o trzecim O. spiraeana niczego nie znalazłem. Teoretycznie można by się zastanawiać, ale ja jestem realistą, i wybrałem jedyny polski gatunek. Jeśli kiedyś ktoś wykaże z Polski któryś z pozostałych, możemy wrócić do tego tematu.
Antek Kwiczala pisze: Jeśli kiedyś ktoś wykaże z Polski któryś z pozostałych, możemy wrócić do tego tematu.

Dziękuję... nie mam pojęcia jak ją przegapiłem, przecież wyskakiwała nawet w wyszukiwarce. Idę po okulisty...
Ponieważ ruszyłem temat, to dokończę wątek.
Na dniach powinny się pokazać, motyle których dotyczy dyskusja.
Przedstawiam tablice i zabawmy się w znajdź szczegóły
Jak się dobrze przyjrzeć, są ewidentne....
Niestety przez rutynę, gdyby nie pewna publikacja, do taj pory żyłbym w błogiej nieświadomości. A motyle od 1999 roku
dalej by "gniłyby" w gablocie. A wcale rzadka nie jest, chyba że mam wyjątkowego farta
O.subtilana jest wyraźnie mniejsza i tu raczej tkwi problem jej nieznalezienia do tej pory w Polsce.
Osoby preparujące, biorą do zbiorów "duże i wypasione" egzemplarze.
Osoby "pstrykające obrazki"
zrobią zdjęcie maksymalnie dwóm osobnikom i więcej tak charakterystycznym motylem się nie zajmują.
Zatem w teren
Na dniach powinny się pokazać, motyle których dotyczy dyskusja.
Przedstawiam tablice i zabawmy się w znajdź szczegóły

Niestety przez rutynę, gdyby nie pewna publikacja, do taj pory żyłbym w błogiej nieświadomości. A motyle od 1999 roku

O.subtilana jest wyraźnie mniejsza i tu raczej tkwi problem jej nieznalezienia do tej pory w Polsce.
Osoby preparujące, biorą do zbiorów "duże i wypasione" egzemplarze.
Osoby "pstrykające obrazki"

Zatem w teren

-
Powracam do tematu.
Od momentu pojawu zastanawiam się nad nimi, są takie które bez problemu potrafię oznaczyć jako Olethreutes arcuella.
No i jest parę takich które różnią się nie tylko wielkością (są co najmniej o połowę mniejsze) ale również inaczej się zachowują.
O.arcuella wzbija się w górę i siada na wierzchu liścia, jest widoczna przez cały dzień. Natomiast to płochliwe maleństwo za każdym razem pikuje w dół między liście i potrzeba czasu aby znowu się pokazała, najłatwiej zobaczyć ją z rana ... czy jest szansa że to Olethreutes subtilana?
Przepraszam za jakość.
Od momentu pojawu zastanawiam się nad nimi, są takie które bez problemu potrafię oznaczyć jako Olethreutes arcuella.
No i jest parę takich które różnią się nie tylko wielkością (są co najmniej o połowę mniejsze) ale również inaczej się zachowują.
O.arcuella wzbija się w górę i siada na wierzchu liścia, jest widoczna przez cały dzień. Natomiast to płochliwe maleństwo za każdym razem pikuje w dół między liście i potrzeba czasu aby znowu się pokazała, najłatwiej zobaczyć ją z rana ... czy jest szansa że to Olethreutes subtilana?
Przepraszam za jakość.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:17 10:38:44Image taken on:poniedziałek, 17 czerwca 2013, 08:38Focus length:4.5 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/3.1ISO speed rating:160Camera-model:MD86888
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2023:03:05 20:40:44Image taken on:niedziela, 5 marca 2023, 19:40Focus length:5.9 mmShutter speed:1/51.999376007488 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:64Camera-model:FinePix S1500
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:17 10:39:08Image taken on:poniedziałek, 17 czerwca 2013, 08:39Focus length:4.5 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/3.1ISO speed rating:160Camera-model:MD86888
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
oczywiście jest szansa. Nieco wyżej Witek pokazał jak je rozróżniać. Zatem przy fotografowaniu warto by te cechy uchwycić. Na Twojej fot 017 wygląda że to jest O subtilana, ale to ujęcie nie daje pewności na 100%
To prawdopodobnie O.subtilana, ale z tego zdjęcia się nie odważę...modraszka pisze:No i jest parę takich które różnią się nie tylko wielkością (są co najmniej o połowę mniejsze)

-
Dziękuję za odpowiedzi 
Powiększyłam jeszcze jedno zdjęcie tego samego okazu, pewne cechy lepiej widać ale i tak kiepsko.
Jeżeli to nic nie wnosi to zignorujcie je po prostu,
Pozdrawiam.

Powiększyłam jeszcze jedno zdjęcie tego samego okazu, pewne cechy lepiej widać ale i tak kiepsko.
Jeżeli to nic nie wnosi to zignorujcie je po prostu,
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:17 10:38:51Image taken on:poniedziałek, 17 czerwca 2013, 08:38Focus length:4.5 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/3.1ISO speed rating:160Camera-model:MD86888
-