Jaki to biegacz ?
Jaki to biegacz ?
Carabus irregularis, chyba nie bo na zdjęciach jest bardziej złotawy, ten był ciemny tylko te dołki miał złotawe, no i aparat gębowy jest regularny (przynajmniej tak mi se wydaję). Jednym słowem nie znam się więc proszę o pomoc. Wciągnęły mnie te biegacze, tak wiec tym razem postanowiłem ich poszukać. Tego znalazłem wczoraj pod leżącą kłodą, w lesie liściastym, przewaga brzóz, graniczącym z łąkami. Miejsce okolice Nasielska, woj mazowieckie.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2001:01:01 00:21:06Image taken on:niedziela, 31 grudnia 2000, 23:21Focus length:18.2 mmF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:FinePix6900ZOOM
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2001:01:01 00:23:40Image taken on:niedziela, 31 grudnia 2000, 23:23Focus length:7.8 mmF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:FinePix6900ZOOM
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2001:01:01 00:06:45Image taken on:niedziela, 31 grudnia 2000, 23:06Focus length:18.2 mmF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:FinePix6900ZOOM
-
Re: Jaki to biegacz ? Carabus irregularis ?
Na załączonych zdjęciach "pozował" według mnie - biegacz ogrodowy (Carabus hortensis)... 

-
Proponuję zapoznać się z wizerunkami biegaczy zamieszczonymi w "Atlasie chrząszczy Polski" oraz "Carabidae z Polski". Z pewnością pozwoli to łatwiej oznaczyć przynajmniej najbardziej charakterystycznych przedstawicieli zacnej rodziny biegaczowatych...
Oczywiście w tym miejscu należy pogratulować Autorowi wykonania udanych zdjęć i życzyć dalszych owocnych "bezkrwawych" łowów.
Pozdrawiam - Jacek.

Oczywiście w tym miejscu należy pogratulować Autorowi wykonania udanych zdjęć i życzyć dalszych owocnych "bezkrwawych" łowów.
Pozdrawiam - Jacek.

Dziękuje za radę, mam jakiś atlas owadów, ładne zdjęcia, tylko nie wiedzieć czemu ktoś wybrał przedstawicieli biegaczy rzadziej spotykanych niż tych pospolitych stąd ten biegacz dołkowany, ogrodowego nie było
Co do zdjęć to też dziękuje, mam słaby aparat więc muszę się nieźle nagimnastykować, żeby zrobić poprawne zdjęcie i nie zrobić krzywdy "obiektowi" . Najlepiej wychodzą mi mszyce, dosyć statyczne stworzenia i mało się ruszają 
Pozdrawiam - Michał

Pozdrawiam - Michał
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2001:01:01 17:10:17Image taken on:poniedziałek, 1 stycznia 2001, 16:10Focus length:18.2 mmF-number:f/3.2ISO speed rating:100Camera-model:FinePix6900ZOOM
-