Ryjki na orzechu włoskim
- CezaryN
- UTM: DB23
Ryjki na orzechu włoskim
Pytanie przede wszystkim do znawców ryjków: jakie gatunki (w stadium larwalnym) żerują w orzechach orzecha włoskiego?
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
- CezaryN
- UTM: DB23
No właśnie, chciałem żeby potwierdził to ktoś siedzący w temacie. Tydzień temu łupiąc orzechy w jednym z nich znalazłem 2 larwy, na pierwszy rzut oka takie jak larwy słoników z orzechów laskowych. Jako że wydało mi się to niecodzienne, orzech został zamknięty i umieszczony w hodowlarce. Po kilku dniach larwy wygryzły otwór w łupinie i zakopały się w ziemi (niechybnie w celu przepoczwarzenia).
W dostępnej mi literaturze nie znalazły informacji na temat jakichkolwiek szkodników żerujących w owocach orzecha włoskiego.
W dostępnej mi literaturze nie znalazły informacji na temat jakichkolwiek szkodników żerujących w owocach orzecha włoskiego.
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
Chmmm.... mam bazę roślin żywicielskich jaka zrobiłem na swoje własne potrzeby na podstawie KFP i dostępnej literatury i nie mam tam nic na orzechu włoskim.Oczywiście nie jest to żadna wyrocznia i może coś tam jest ale jeśli nie było tego w KFP to może to byc stosunkowo nowa sprawa. Jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie, będę wdzięczny za informacje.