Callimorpha dominula
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Re: Callimorpha dominula
Przezimowane w tym roku 2010/11 gąsienice C. dominula.
- Załączniki
- Panaxia dominula 1.jpg (103.6 KiB) Przejrzano 2091 razy
- Panaxia dominula 2.jpg (50.02 KiB) Przejrzano 2091 razy
Sorry, że na forum, ale na priv nie przechodzi tekst.
Janusz mam pytanko, czy miałbyś na zbyciu kilka szt?
Jeśli moje (ok. 10 szt.) by przezimowały to spróbowałbym je rozmnożyć.
pozdrawiam Krzysiek
Janusz mam pytanko, czy miałbyś na zbyciu kilka szt?
Jeśli moje (ok. 10 szt.) by przezimowały to spróbowałbym je rozmnożyć.
pozdrawiam Krzysiek
Tekst przechodzi na priv, tyle, że dopiero dziś wszedłem na forum i się logowałem. C. dominula jest u mnie gatunkiem pospolitym i przypomnij mi w sezonie o nim. Obecnie te kilka sztuk jakie mam, chcę jednak doprowadzić do imago bo taki jest cel jak najszybszego uzyskania okazów do zdjęć. A nie mam pewności ile wyjdzie motyli z których poczwarek wyjdą a z których nie. Zależy mi na okazach świeżych i własnoręcznie spreparowanych. Jedyne co mogę to w sezonie odłowić samice których leci do światła naprawdę dużo.
Obecnie karmię młodziutką pokrzywą i jasnotą, która już wychodzi z ziemi.
Obecnie karmię młodziutką pokrzywą i jasnotą, która już wychodzi z ziemi.
Witam
W okolicach Dębicy pospolity jest C. dominula jak i C. quadripunctaria, czy ktoś posiada gąsienice lub fotografie tego drugiego.
Pozdraawiam, Andrzej
W okolicach Dębicy pospolity jest C. dominula jak i C. quadripunctaria, czy ktoś posiada gąsienice lub fotografie tego drugiego.
Pozdraawiam, Andrzej
A ja dalej o quadripunctaria
Pozdrawiam,Andrzej

Pozdrawiam,Andrzej
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:08:07 00:39:04Image taken on:poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 22:39Focus length:72 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/4ISO speed rating:64Camera-model:DSC-H1
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:08:07 00:40:26Image taken on:poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 22:40Focus length:6 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/4ISO speed rating:64Camera-model:DSC-H1
-
- krasopani 040.jpg (57.34 KiB) Przejrzano 1821 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:08:07 01:32:38Image taken on:poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 23:32Focus length:6 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:64Camera-model:DSC-H1
Prawie wszystkie znalezione gąsienice niedzwiedziówek przesadzałem na mniszek, rośnie mi pod balkonem. Bardzo im smakował, np.P.plantaginis, Rh.purpurata, A.villica, A hebe, też C.domonula i C.quadripunctaria.jon pisze:Obecnie karmię młodziutką pokrzywą i jasnotą, która już wychodzi z ziemi.
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 22 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Wczoraj znalazłem taką ślicznotkę. Prawdę mówiąc kojarzyłem tylko, że już ją gdzieś widzialem, a znalezienie jej na Forum nie jest wcale łatwe. Przekopywanie się przez setki postów bez punktu zaczepienia .... podobna do rusałki, ale rusalki z grubsza znam wszystkie.....
Znalazlem przypadkiem, post nie miał nawet miniaturki....
Poniżej ona, a dalsza część postu w innym wątku.... Galeria gąsienic: viewtopic.php?f=47&t=17452
Znalazlem przypadkiem, post nie miał nawet miniaturki....
Poniżej ona, a dalsza część postu w innym wątku.... Galeria gąsienic: viewtopic.php?f=47&t=17452
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:04:19 16:29:52Image taken on:wtorek, 19 kwietnia 2011, 14:29Focus length:55 mmShutter speed:1/1000 SecF-number:f/4ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D300