Nowe dolnośląskie stanowisko Lycia isabellae

ODPOWIEDZ
jon

Nowe dolnośląskie stanowisko Lycia isabellae

Post autor: jon »

Dziś czyli 13.03.2011 w okolicach Świdnicy odłowiłem 1 okaz samca Lycia isabellae, można to określić jako "przedgórze Gór Wałbrzyskich". Nie wiem czy to poprawnie brzmi? Samiec ma nie do końca rozwinięte skrzydła, co ponoć u tego gatunku jest często spotykane. Stanowisko to szpaler starych modrzewi na nasłonecznionym miejscu. Ponadto z pni drzew zebrałem również Alsophila aescularia i kilka okazów Agriopis laucophearia. Wszystkie okazy świeże.
Stanowisko L. isabellae jest nowym miejscem stwierdzenia i będzie stale monitorowane. Dodam, że temperatura dzisiaj w cieniu wynosiła w najcieplejszym okresie dnia 17st C.!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Łukasz

Re: Nowe dolnośląskie stanowisko Lycia isabellae

Post autor: Łukasz »

Fajnie że temat został poruszony. Ja też u siebie już próbowałem szukać tego motyla, biotop mam idealny. I na pewno tu jest, bo w sąsiadującym Ustroniu L. isabellae jak najbardziej występuje. Jedna rzecz mnie strasznie tu nurtuje: jak motyle mogą się w tej chwili wykluwać, jeżeli ziemia wciąż jest zmarznięta? Fakt że ostatnio mieliśmy tu temperatury rzędu 12-14 stopni, ale pod ściółką gleba twarda jak kamień. Stąd chwilowo zarzuciłem poszukiwania. Nie wiem tylko kiedy je wznowić, bo w przyszłym tygodniu znowu ma być porządne ochłodzenie :| A za chwilę będzie kwiecień i wtedy to już będzie chyba za późno.
Awatar użytkownika
Henryk Brzezina
UTM: CA40

Post autor: Henryk Brzezina »

W Ustroniu występuje do ~20.kwietnia(jak jest chłodna wiosna) a w tym roku tak jest i myślę,że jeszcze uda Ci się go znaleźć.Potwierdzone danymi.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

...w Krakowie nie miały dzisiaj żadnych problemów ze skrzydełkami,a juz na pewno nie samiczki :P -wypasione na maxa :wink: .
Pozdrawiam Rafał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”