Gąsienice na śniegu. [Euthrix potatoria]
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Witek Płachta
Gąsienice na śniegu. [Euthrix potatoria]
Dzisiaj w trakcie spaceru znalazłem spacerująca po śniegu gąsienice. Gąsienica była jak najbardziej aktywna pomimo że temperatura wynosiła, choć minimalnie to jednak poniżej 0C (sypki śnieg). Moje zdziwienie wzrosło kiedy to na odcinku kilkunastu metrów znalazłem jeszcze trzy takie gąsienice i gdybym nie zawrócił to pewnie na nich by się nie skończyło. Na zdjęciach dwie z czterech znalezionych. Miejsce gdzie je znalazłem to brzeg śródleśnego stawu. Grubość pokrywy śniegowej to ok 15 cm. Prosiłbym o oznaczenie i jeżeli to możliwe wyjaśnienie skąd to ich zachowanie.
Dziękuję i pozdrawiam.
Witek.
Dziękuję i pozdrawiam.
Witek.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:12:05 22:33:52Image taken on:niedziela, 5 grudnia 2010, 21:33Focus length:6.3 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:12:05 22:32:53Image taken on:niedziela, 5 grudnia 2010, 21:32Focus length:6.3 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
Re: Gąsienice na śniegu.
Ciekawe, Euthrix potatoria hasająca po śniegu, coś musiało je wybudzić chyba 

To gąsienice barczatki Euthrix potatoria http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=236&country=PL
Gąsienice zimują.
Gąsienice zimują.
- Witek Płachta
No też wydała mi się znajoma
viewtopic.php?f=47&t=13721
tyle że te dzisiejsze to takie maluchy były ale rozumiem że właśnie na tym etapie wzrostu/rozwoju zimują. Dzięki za odpowiedzi.
Witek.

tyle że te dzisiejsze to takie maluchy były ale rozumiem że właśnie na tym etapie wzrostu/rozwoju zimują. Dzięki za odpowiedzi.
Witek.
-
Dziś w wielu miejscach kraju była odwilż, być może woda z roztopionego śniegu zmusiła gąsienice do poszukiwań suchszego miejsca na zimowisko.