Wyraziłem swoją opinię, mój stosunek do hodowli straszyków, patyczaków, modliszek, pająków i "xxxx". To nie jest stwierdzenie, że "tak jest, jak ja uważam", tylko próba przekazania jak ja TO postrzegam. Nie zamierzam nikogo edukować co czym jest i co jest "lepsze" a co "gorsze". Dlatego proszę odbierzcie mój post jako mój punkt widzenia na tą dziedzinę, który może z czasem ewoluować. Na tą chwilę nie widzę w hodowli dla siebie niczego interesującego

i niewiele mającego wspólnego z entomologią, a w wielu wypadkach nie mające zupełnie nic wspolnego.
Z trudnością przychodzi mi powiązanie hodowli straszyków gwinejskich czy pstrokatych, kolorowych modliszek z Madagaskaru do entomologii z jaką mam do czynienia. Nie spotykam się z żadnymi pracami na temat, w ktorych takie hodowle są wymieniane jako źródło informacji, ale to może byc spowodowane raczej tym że się dość mocno zawęziłem.
Dla mnie hodowle tropikalnego robactwa będą równie egzotyczne jak Lady Gaga, o ile początek i koniec tej hodowli jest na giełdzie terrastycznej i kończy się na akwarystyce stosowanej do rozmnażania zwierzątek (tu: nie tylko owadów). I raczej na pewno prace taksonomiczne które studiuję będą równie egzotyczne dla hodowców tychże straszyków.
Przy czym na zakończenie - odwoływalem sie do swojego cytatu z postu, który zacytował bartek.g, ze "Hodowle owadów egzotycznych nie mają wiele wspólnego z entomologią...".
Nie planuję w przyszłości żadnych hodowli egzotycznych straszydełek i są one dla mnie taką samą egzotyką jak muszle czy pióra ptaków rajskich. Ale każdy ma swoje pasje i trzeba to szanować, być może terrastyka to też jest entomologia, tylko moje postrzeganie entomologii jest zawężone ....
A swoją drogą ciekaw jestem czy ktoś z hodowców jest w stanie przytoczyć jakąś pracę autorstwa naszych rodaków-hodowców jako wynik ich pasji badawczej. Jeśli takie prace są to jestem w stanie potraktować hodowlę straszyków jako powierzchnie badawcze i jako hodowle naukowe potraktować jako część entomo-logii.
Proszę zatem o zacytowanie takiej bibliografii.