Poszukuję literatury dot. Śląska
Poszukuję literatury dot. Śląska
Aktualnie jestem w posiadaniu dwóch prac Zdzisława Stuglika o Macrolepidoptera Beskidu Ustrońskiego i części Górnego Śląska, z lat 30. ub. wieku.
Ostatnio znalazłem wzmiankę o pewnej pracy Sergiusza Tolla: Przyczynek do fauny motyli tzw. drobnych (Microlepidoptera) Beskidu Ustrońskiego. 1950.
Czy ktoś może posiada ową pozycję i byłby w stanie w jakikolwiek sposób ją udostępnić? A może znacie jakieś inne publikacje nt. motyli (mikro/makro) Śląska, w szczególności dot. Beskidów? Bardzo mnie to interesuje bo aktualnie prowadzę swoje własne drobne badania, poza tym byłyby one przydatne jeszcze na przyszłość (np. do olimpiady...)
Pozdrawiam.
Ostatnio znalazłem wzmiankę o pewnej pracy Sergiusza Tolla: Przyczynek do fauny motyli tzw. drobnych (Microlepidoptera) Beskidu Ustrońskiego. 1950.
Czy ktoś może posiada ową pozycję i byłby w stanie w jakikolwiek sposób ją udostępnić? A może znacie jakieś inne publikacje nt. motyli (mikro/makro) Śląska, w szczególności dot. Beskidów? Bardzo mnie to interesuje bo aktualnie prowadzę swoje własne drobne badania, poza tym byłyby one przydatne jeszcze na przyszłość (np. do olimpiady...)
Pozdrawiam.
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Poszukuję literatury dot. Śląska
To nie jest samodzielna praca, ale część większej pracy, zatytułowanej "Studia nad florą i fauną Beskidu Śląskiego", wydanej przez PAU Kraków 1950, (str. 165-205).Przyczynek do fauny motyli tzw. drobnych (Microlepidoptera) Beskidu Ustrońskiego. 1950.
Spróbuj Łukaszu nawiązać kontakt z Muzeum Górnośląskim w Bytomiu - mieli sporo wydawnictw o owadach Śląska.
-
Łukaszu mam jedną pozycję na temat Geometridae, być może Cię zainteresuje szczegóły na pw

- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Być może w przyszłym roku ukaże się nowa wersja tej pracy. Więcej informacji o niej znajdziesz tu.
Dzięki za link, jakoś nigdy nie zwracałem uwagi na to przedsięwzięcie. Ze strachem patrzę na to, jaki jestem zacofany
Czy wiadomo mniej więcej kiedy ten nowy atlas wyjdzie? I czy byłaby możliwość dołączenia się jeszcze do projektu, mam kilka moim zdaniem b. ciekawych obserwacji z mojej okolicy.

Czy wiadomo mniej więcej kiedy ten nowy atlas wyjdzie? I czy byłaby możliwość dołączenia się jeszcze do projektu, mam kilka moim zdaniem b. ciekawych obserwacji z mojej okolicy.
- Jarosław Bury
- Kontakt: