Pozdrawiam

Możesz dać przykład takiego zastosowania pojęcia "przepoczwarczenie"? Chociaz tak czy owak, jest ono błędne.równie często widzę przepoczwarczenie jako termin określający metamorfozę imaginalną
i nie ma innego znaczenia! Użycie tego terminu do procesu wylęgu imago jest niepoprawne.przepoczwarczać się: przeobrażać się w poczwarkę
Chodziło mi bardziej o linknięcie do oryginalnego użycia tegoż, ale niech tamlowca pisze:Jeżeli chodzi o przykład Aneta to oczywiście mogę podać: Wieczorem pokażę Ci motyle, które przepoczwarczyły mi się dzisiaj rano, a teraz zachwycają barwnymi skrzydłami.
To może najpierw je podaj, a my powiemy czy możeszCzy mogę jednak użyć innych określeń, których nie podałem, a są synonimami przepoczwarczenia oraz wylęgu imago?
Spotkałem się kilka razy z terminem wypoczwarczenie (ew. wypoczwarzenie). Ostatnio w książce Midasa Dekkersa "Poczwarka". Być moze to tylko inwencja tlumacza. Mnie ta terminologia przypadła do gustu.Acz bardziej specjalistycznego zwrotu od wylęgu/wylęgnięcia imago nie znam.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |