Robaki na gipsowanych ścianach.

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
tomom1

Robaki na gipsowanych ścianach.

Post autor: tomom1 »

Witam
W moim domu zauważyłem na ścianach (niestety w prawie całym domu) malutkie robaczki długość tak do 1mm (zazwyczaj mniejsze), ciało gruszkowate, szerokość koło 0,5 mm albo i mniej. Mają długie nóżki i szybko biegają (jak na swoje rozmiary). Nie wiem, czy mają one coś wspólnego z faktem, że rok temu robiłem sufity podwieszane i gładzie. Pierwszy raz, takie robaczki widziałem w sklepie budowlanym, na płytach kartonowo gipsowych. Dołączam zdjęcie zrobione kamerką-mikroskopem powiększającą koło 200x. niestety przy takim powiększeniu jest trochę mała głębia ostrości, ale myślę że dobrze widać co trzeba. Na zdjęciach zauważyłem, że te robale maja bardzo cieniutkie, owłosione skrzydełka. Przy zagrożeniu potrafią skoczyć gdzieś. Proszę o identyfikację. Czy mam się czym martwić i jak się tego pozbyć?
Pozdrawiam
Załączniki
Robal od dołu
Robal od dołu
r2_.jpg (43.61 KiB) Przejrzano 2466 razy
Na zdjęciach jest jakby trochę "skulony" w rzeczywistości są trochę dłuższe i chudsze.
Na zdjęciach jest jakby trochę "skulony" w rzeczywistości są trochę dłuższe i chudsze.
r5_.jpg (35.4 KiB) Przejrzano 2466 razy
Robal od góry
Robal od góry
r4_.jpg (37.4 KiB) Przejrzano 2466 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Robaki na gipsowanych ścianach.

Post autor: Aneta »

Gryzki (Psocoptera). Ogólnie nie są szkodliwe. Często wyłażą po remoncie, ale gdy poziom wilgotności wraca do normy, zwykle znikają. W Twoim wypadku pokazały się dosyć późno, bo po roku - to może wskazywać na problemy z zawilgoceniem wnętrz niekoniecznie związane z przeprowadzanymi pracami.
Awatar użytkownika
dondiego7

Post autor: dondiego7 »

Witam gryzki (Psocoptera) tzw. psotniki. Posiadam już pewne doświadczenie jak zmniejszyć praktycznie do 0 populację ale jeśli to budynek to pewnie są wszędzie na klatce schodowej w piwnicy. Ale jak najbardziej wietrzenie i utrzymywanie wilgotności poniżej 50% sprawia że jest ich mniej lub znikają w ogóle.
Generalnie w małej ilości niegroźne zaś w większej mogą się dobrać do zbiorów (typu kolekcja motyli stare książki itd itp).
Pozdrawiam
W.
tomom1

Post autor: tomom1 »

Serdecznie dziękuję za podpowiedzi Obawiałem się, czy nie powodują one jakichś uczuleń, jak roztocza.
Mam nadzieję, że gdy zacznie się na dobre sezon grzewczy to znikną.
Pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”