Złapałem malutkiego ryjka 3-4mm, chciałbym go spreparować, ale potrzebna jest mi nazwa tego osobnika. I czy nie jest pod ochroną. Złapany 5.07.2010r. W Turku, kwadrat CC26. Zdjęcia są przycięte i rozjaśnione.

Pozdrawiam
Rafał
Wystarczy przejrzec liste chronionych gatunków chrząszczy (szczególnie zwrócić uwagę na ryjkowceR.Albiol pisze:Złapałem malutkiego ryjka 3-4mm, .....
I czy nie jest pod ochroną.
Niema,Jacek Kurzawa pisze: Wystarczy przejrzec liste chronionych gatunków chrząszczy (szczególnie zwrócić uwagę na ryjkowce) by odpowiedziec sobie samemu na to pytanie.
Ale S.humeralis, niema charakterystycznej czarnej plamy na odwłoku.petrel pisze:Ten "Polydrusus confluens" to z pewnością rodzaj Sitona. Co do gatunku to skłaniałbym się do S. humeralis, ale ze zdjęcia to tylko przypuszczenie.
Pozdrawiam
Robert
To oznaczania używam tej strony: http://www.kerbtier.de/ oraz jak mówiłeś ikonografii L.Borowca.Marek Wanat pisze:Usiłuję rozszyfrować jakoś twoją metodę typowania nazw ryjkowców, ale bezskutecznie - zbyt duży i przypadkowy promień rażenia, nawet z powtórzeniami. Jeśli coś w tym celu czytasz, to czytaj uważniej, a jeśli używasz ikonografii L. Borowca, to przyjrzyj się choć przez chwilę, bo tam ilustracje są naprawdę dobre i trudno na ich podstawie robić takie gafy. Ale brawo za zauroczenie ryjkowcami![]()
Otiorhynchus rugosostriatus nie ma ząbków na udach, więc na pewno odpada.R.Albiol pisze:Mój typ: Otiorhynchus rugosostriatus
Wszystkie zdjęcia w tym temacie są zamieszczone na forum, niema nigdzie żadnych linków....admin pisze:Te zdjęcia powinny być:
2. zdjęcia powinny być zamieszczone na Forum. Rozmawialismy o tym wielokrotnie, jest to w Regulaminie. Przypomnę - po pewnym czasie zdjęcia są usuwane w zewnetrznym serwisie, mogą też byc podmieniane i cała ta dyskusja i oznaczanie jest już tylko do usunięcia.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |