Trzmiele - klucz
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Trzmiele - klucz
Nie wiem, czy znacie ten link - http://www.nhm.ac.uk/research-curation/ ... urkey.html Moim zdaniem rewelacyjny, bardzo intuicyjny i prosty w obsłudze klucz!
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Re: Trzmiele - klucz
Nie tak. Intuicja może czasem pomóc w "uprawianiu nauki", ale opieranie się na niej to droga w niebyt. Klucz jest prosty, ale nie zawsze daje rozstrzygnięcie, a raczej daje tam gdzie chodzi o gatunki i tak bezproblemowe. Zrób sobie prosty test na grupie Megabombus. W kraju mamy pospolity hortorum, nieczęsty ruderatus i "ponoć niegdyś" argillaceus. Nawet nie pomogą zdjęcia kopulatorów, które dla praktyka są jedną z mocniejszych stron strony. Ogólna wiedza o zmienności kolorystycznej z resztą też.
Ogólnie strona świetna, masa wiedzy, która raczej utwierdza jak mało się o tych niby prostych trzmielach wie.
Ogólnie strona świetna, masa wiedzy, która raczej utwierdza jak mało się o tych niby prostych trzmielach wie.
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę! Napisałem z punktu widzenia laika, który zasypuje forum postami w stylu 'jaki to gatunek?'. Dzięki takim narzędziom jak to, mogę sobie z pewnym przybliżeniem określić gatunek i już na forum zapytać, czy to może być to i po jakich cechach da się określić go na pewno. Dla mnie jest to o tyle pożyteczne narzędzi, że pozwala na odnalezienie światełka w tunelu 
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Jak najbardziej. Gdyby wszystkie "grupy" owadów zostały tak opracowane wszyscy byliby oświecenired45 pisze:Dla mnie jest to o tyle pożyteczne narzędzi, że pozwala na odnalezienie światełka w tunelu
Pracując z tą stroną, warto mieć na podorędziu liste gatunków krajowych, by od razu pewne sprawy filtrować i nie gubić się w niepotrzebnych domysłach.
-