Rozwijając temat, hodowla motyli to ciekawy temat i bardzo szeroko rozwinięty od samej, rzecz jasna, hodowli...
Hodowlą zajmuję się od pewnego czasu, nie jestem dobry w te klocki, ale się staram i nie jest łatwo powiem wam. Ale jest to bardzo fajne i ciekawe samej teorii myślenia.....najgorzej było z wylęgarnią, nie było z czego zrobić, wiec postanowiłem wziąć ręce za pas i skołować własną wylęgarnię ze starej szafy, i obłożyłem ja 5 styropianem i sprawa była zamknięta. Było bardzo dobrze i miałem tam 30 stopni i 85% wilgotności oczywiście z danym sprzętem (regulatorem temperatury i regulatorem wilgotności) tak wiec larwy sie szybko rozwijały i robiły kokony . Oczywiście nie dałem sobie spokoju jeszcze z wylęgarnią, bo miałem plan nowy, zrobić nową i większą. Teraz w tym momencie posiadam nową i dużo większą, ma 2m wys., 90 szer. posiada 3 półki na wymiar 50cm, 60 cm, 90 cm. Jest to wylęgarnia zrobiona z kątownika 2,5 cm i dużej ilości szyb, oczywiście drzwi zrobione ze sklejki meblowej ale planuję szklane na drugi rok.
Początki hodowli zaczęły sie od Samia cythia ricini, był to nawet łatwy gatunek i prosty do hodowli, później był juz na drugi sezon Attacus atlas, Actias selene, Actias luna, Antheraea mylitta, Antheraea pernyi, Actias sinensis, Actias dubernardi, Saturnia pyri, Inachis io, Smerinthus ocellatus. Kiedyś jeszcze hodowałem, i to kilka sezonów i to w dużej ilości Hyles euphorbiae i udawało mi sie wyhodować dużą ilość kokonów ale motyli nawet nie preparowałem tylko na drugi rok wypuszczałem, a teraz nie ma żadnej gąsienicy. Po prostu chemia rządzi najwidoczniej.
Nie każdy z gatunków udało mi sie wyhodować, bo jak na początek, przesadziłem, ale jakoś powiodło mi sie, na tym gatunku była porażka Actias dubernardi. możliwe że jajka prawdopodobnie były źle zapłodnione. I była jeszcze Saturnia pyri i tu też miałem taki sam przypadek co z A.dubernardi.
A i jeszcze dołączam do tego tematu moją szafę, nie pasuje ale tak przy okazji sam robiłem...i zdjęcia z hodowlarki i z różnymi gąsienicami....możecie teraz ocenić moją hodowlę i pokazać swoją.........................pzdr -Twix-