gąsienica na moim tarasie - kto zna?
gąsienica na moim tarasie - kto zna?
Hej,
dziś rano zobaczyłam gąsienicę, będę wdzięczna, jeśli ktoś z Was pomoże mi zidentyfikować gatunek.
Gąsienica była duża i dość gruba, tj. miała jakieś 4 cm długości. Była brązowa, od spodu beżowa, głowa mniejsza od reszty a na dupce wyrażna, okrągła brązowa plamka. Brak włosków.
Ktoś poznaje?
dziś rano zobaczyłam gąsienicę, będę wdzięczna, jeśli ktoś z Was pomoże mi zidentyfikować gatunek.
Gąsienica była duża i dość gruba, tj. miała jakieś 4 cm długości. Była brązowa, od spodu beżowa, głowa mniejsza od reszty a na dupce wyrażna, okrągła brązowa plamka. Brak włosków.
Ktoś poznaje?
-
- Kontakt:
Re: gąsienica na moim tarasie - kto zna?
heheh
ja takiej jak żyję nie widziałam to po pierwsze, choć argument słaby
mieszkam pod Poznaniem, to chyba trochę zawęża zakres poszukiwań
przejrzałam sporo zdjęć gąsienic, jakie [linkowanie_z-zewnetrznych_serwerow_zabronione] google i takiej nie widziałam, większość jest zielona, włochata albo mała. Wydawało mi się, że ta będzie nietypowa a przez to bardzo charakterystyczna. Ta plamka na tyłku nic nie mówi?
a może to że jak dotknęłam skubaną to się zwijała? eh, to pewnie też tysiące...
ja takiej jak żyję nie widziałam to po pierwsze, choć argument słaby
mieszkam pod Poznaniem, to chyba trochę zawęża zakres poszukiwań
przejrzałam sporo zdjęć gąsienic, jakie [linkowanie_z-zewnetrznych_serwerow_zabronione] google i takiej nie widziałam, większość jest zielona, włochata albo mała. Wydawało mi się, że ta będzie nietypowa a przez to bardzo charakterystyczna. Ta plamka na tyłku nic nie mówi?
a może to że jak dotknęłam skubaną to się zwijała? eh, to pewnie też tysiące...
Jedwabnik dębowy (Antheraea yamamai) Gąsienice w pierwszym stadium mają jasno brązową głowę ciało żółte w ciemno zielone pasy ozdobione pęczkami szczecinek. Gąsienice średnio wyrośnięte jak i dorosłe są zielone, na czubkach wyrostków grzbietowych często mają srebrne intensywnie błyszczące kroplowate twory przypominające masę perłową. Występują też niekiedy w formie bardziej nieregularnej na biało żółtej linii bocznej. Ilość ich jest zmienna niektóre osobniki ich nie posiadają. Każdy ze spiczastych wyrostków dorosłej gąsienicy w części szczytowej otoczony jest kręgiem krótkich sztywnych kolców. Na nodze analnej znajduje się brązowa jasno obwiedziona plama.
To jedyna gąsienica z plamą na dupce jak to koleżanka ujęła, którą ja znam.
Pozdrawiam:)
To jedyna gąsienica z plamą na dupce jak to koleżanka ujęła, którą ja znam.
Pozdrawiam:)
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Masz pecha, bo znów typujesz gatunek nie występujący w PolsceKrzysztof pisze:Jedwabnik dębowy (Antheraea yamamai)

Wystarczy zajrzeć tu http://www.lepidoptera.eu/start.php żeby zobaczyć, że najbliżej ten gatunek jest podawany z Austrii i Węgier.
A zobacz Mimas tiliae. Gąsienice pod koniec żerowania zmieniają barwę na brązową.
Cechą rozpoznawczą Mimas tiliae jest żółtopomarańczowa gwiazdka na klapie odbytowej pod niebieskim rogiem. Bo sprawdzałem.
Odbieranie barw jest różne
Dla niektórych może to być brązowy (raz się spotkałem z takim określeniem).

Wcale tego nie neguje tylko zasugerowałem cechę jaką znam. Koleżance chodziło o plamę ?
- Grzegorz G
Plama, gwiazdka. Co za różnica? Dla mnie to gąsienice Mimas tiliae posiadają troszkę wypukłą plamę w kształcie gwiazdki 

Ostatnio zmieniony piątek, 9 lipca 2010, 13:24 przez Grzegorz G, łącznie zmieniany 1 raz.
Szkoda że nie ma foki było by łatwiej a możemy sobie gdybać?
Ta, którą sugerujecie wygląda tak:
http://www.hlasek.com/mimas_tiliae_ai7774.html
czyli jest zielona w różowe plamki i ma ogonek. Raczej nie pasuje do opisu...
Ta moja była brązowa i brąz nie ulega wątpliwości, to nie był zielonkawy ani żaden inny. typowy brąz, właśnie dość dziwny jak na gąsienicę.
nie miała szczeciny ani ogonka
może ktoś zna stronkę, na której można obejrzeć sporo zdjęć gąsienic?
http://www.hlasek.com/mimas_tiliae_ai7774.html
czyli jest zielona w różowe plamki i ma ogonek. Raczej nie pasuje do opisu...
Ta moja była brązowa i brąz nie ulega wątpliwości, to nie był zielonkawy ani żaden inny. typowy brąz, właśnie dość dziwny jak na gąsienicę.
nie miała szczeciny ani ogonka
może ktoś zna stronkę, na której można obejrzeć sporo zdjęć gąsienic?
http://s3.amazonaws.com/pixmac-preview/ ... n-hand.jpg
bardzo podobna do tego co na zdjęciu, tyle tylko że jeszcze ta okrągła pomarańczowa plamka na tyłku. Głowa wyraźnie mniejsza, jak na zdjęciu.
bardzo podobna do tego co na zdjęciu, tyle tylko że jeszcze ta okrągła pomarańczowa plamka na tyłku. Głowa wyraźnie mniejsza, jak na zdjęciu.
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Przecież Xawery wyraźnie napisał:marzaczek pisze:czyli jest zielona w różowe plamki i ma ogonek. Raczej nie pasuje do opisu
Tawulec pisze:Gąsienice pod koniec żerowania zmieniają barwę na brązową.
tak, znamarzaczek pisze:może ktoś zna stronkę, na której można obejrzeć sporo zdjęć gąsienic?
http://www.lepidoptera.eu/CatSearchForm.php
Nie no..... żeby głowę z dupką pomylić?
)))
No chyba że to coś szło dupką do przodu heheh

No chyba że to coś szło dupką do przodu heheh
Przejrzałam tą wyszukiwarkę gąsienic. 947 sztuk i ani jedna taka jak moja. Czułam to, na pewno koło mnie zamieszkał psychol z "Milczenia owiec" rodem i choduje jakieś śmiercionośne, tajemnicze ćmy bleh
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
Większość z nas hoduje jakieś motyle 
A patrzałaś na D.elpenor?

A patrzałaś na D.elpenor?
Hmm...
Brązowa z góry, beżowa ze spodu, brązowe oczko na 'Dupce', ja negował bym Proserpinus proserpina, choć wielkość raczej nie podpowiada sama. Oczko na tylnych segmentach odwłoka jest zazwyczaj brudno pomarańczowe, z czarną plamką, ale mogą się zdarzać formy z zanikiem tej plamki i brązowym oczkiem.
Sama rozsądź:
http://aramel.free.fr/chenille-Proserpi ... erpina.jpg
Na drugim miejscu typował bym coś z sówek (Noctuidae), ale z gatunkiem na pewno bez fotki nikt sobie nie poradzi.
Brązowa z góry, beżowa ze spodu, brązowe oczko na 'Dupce', ja negował bym Proserpinus proserpina, choć wielkość raczej nie podpowiada sama. Oczko na tylnych segmentach odwłoka jest zazwyczaj brudno pomarańczowe, z czarną plamką, ale mogą się zdarzać formy z zanikiem tej plamki i brązowym oczkiem.
Sama rozsądź:
http://aramel.free.fr/chenille-Proserpi ... erpina.jpg
Na drugim miejscu typował bym coś z sówek (Noctuidae), ale z gatunkiem na pewno bez fotki nikt sobie nie poradzi.
Dzięki!
Tak na 99% to było to! Co prawda mój egzemplarz, zaniepokojony nie przyjmował pozy sfinksa tylko zwijał się jak kiełbaska, ale wyglądał zdecydowanie podobnie. Zgadza się też rejon i okres występowania gąsienic. Tylko co biedactwo jadło w moim ogrodzie, jak ja nie mam wiesiołkowatych? Może pewnego dnia zobaczę motyla i wszystko się wyjaśni, ale to chyba za rok??
Tak na 99% to było to! Co prawda mój egzemplarz, zaniepokojony nie przyjmował pozy sfinksa tylko zwijał się jak kiełbaska, ale wyglądał zdecydowanie podobnie. Zgadza się też rejon i okres występowania gąsienic. Tylko co biedactwo jadło w moim ogrodzie, jak ja nie mam wiesiołkowatych? Może pewnego dnia zobaczę motyla i wszystko się wyjaśni, ale to chyba za rok??
-