Cosmia diffinis (Linnaeus, 1767)
- Damian Bruder
- UTM: WT43
Cosmia diffinis (Linnaeus, 1767)
Witam!
Dzisiaj (5 VII 2010r.) po raz pierwszy złapałem ten piękny gatunek. Woj.Lubuskie WT43 Nowa Sól - w mieście. Jak wygląda jego sytuacja jeśli chodzi o występowanie i liczebność ?
pozdrawiam
Dzisiaj (5 VII 2010r.) po raz pierwszy złapałem ten piękny gatunek. Woj.Lubuskie WT43 Nowa Sól - w mieście. Jak wygląda jego sytuacja jeśli chodzi o występowanie i liczebność ?
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Re: Cosmia diffinis (Linnaeus, 1767)
Gratulacje.
W ostatnim XXleciu gatunek łowiony sporadycznie. Łukasz Matuszewski złowił okaz u siebie pod domem w 2004 r., łowił to wcześniej A. Kokot gdzieś w Twoich stronach, w zbiorach mam okaz ze Środy Śląskiej z 1985 r. R. Szpor leg. Warto poszukać gąsiennic tego gatunku na wiązach.
W ostatnim XXleciu gatunek łowiony sporadycznie. Łukasz Matuszewski złowił okaz u siebie pod domem w 2004 r., łowił to wcześniej A. Kokot gdzieś w Twoich stronach, w zbiorach mam okaz ze Środy Śląskiej z 1985 r. R. Szpor leg. Warto poszukać gąsiennic tego gatunku na wiązach.
- Damian Bruder
Dziękuję bardzo za ciekawe informacje na temat tego gatunku. Wokół mojego domu rośnie dość dużo Ulmus leavis, więc muszę się zabrać za poszukiwania gąsienic; ale to już w przyszłym sezonie. Co ciekawe, łapie praktycznie co roku na światło, lecz dopiero w tym udało mi się złapać C.diffinis.
- Damian Bruder
Wczoraj tj.6 VII 2010r. WT43 Nowa Sól przyleciał kolejny okaz Cosmia diffinis
.Ten okaz inaczej ubarwiony.Widać, że gatunek ma wysoką zmienność wewnątrzgatunkową, chyba że się mylę i jest to C.pyralina. Okaz złapany do światła - żarówki o mocy 75W. Czy i Wy w tym sezonie ten gatunek zaobserwowaliście ?
pozdrowienia
pozdrowienia
- Wojtek Guzik
- Damian Bruder
Wojtek myślę, że masz rację. Dziękuję za pomoc
Szkoda, że nie C.diffinis
, ale może niedługo przyleci mi do światła.Pozdrawiam
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
- Tawulec
Cosmia diffinis występuje również między Wrocławiem a Oławą. W zeszłym roku Adam Malkiewicz złowił przy mnie jeden okaz (ehh
).
- Damian Bruder
Już prezentuję ową żarówkę. Światło było rzucone na płótno wywieszone na tarasie.Dispar pisze:Te żarówki 75 wat to zwykłe żarowe?
- Damian Bruder
Dzięki za infoTawulec pisze:Cosmia diffinis występuje również między Wrocławiem a Oławą. W zeszłym roku Adam Malkiewicz złowił przy mnie jeden okaz (ehh).
-
noctua
Witam,
wczoraj i przedwczoraj tj. 21 i 22 VII 2010 odłowiono pod Poznaniem 4 exx. "pewexy"
C. diffinis. Niestety latały tylko samce, w przyszłym tygodniu wybiorę się na samiczki
Pozdrawiam
wczoraj i przedwczoraj tj. 21 i 22 VII 2010 odłowiono pod Poznaniem 4 exx. "pewexy"
C. diffinis. Niestety latały tylko samce, w przyszłym tygodniu wybiorę się na samiczki
Pozdrawiam
-
Janusz S.
Około 1990 roku znalazłem gąsienice C.diffinis w Jeziorach pod Poznaniem.Hodowla udała się.Najlepiej szukać gąsienice w stadium młodocianym,w pierwszej połowie maja.Wówczas żerują w sprzędzionych liściach szczytowych wiązu,na miejscach wygrzanych.noctua pisze:Witam,
C. diffinis. Niestety latały tylko samce, w przyszłym tygodniu wybiorę się na samiczki![]()
Pozdrawiam
Równocześnie spotyka się też gąsienice C.affinis i często C.pyralina.Uwaga- pospolite są tak samo żerujące gąsienice
C.trapezina i E.transversa- straszne kanibale,więc poszczególne gąsienice,a właściwie sprzędzone liście, należy zbierać do odrębnych pojemników i indywidualnie hodować,gdyż też C.diffinis i C.affinis mają skłonności do kanibalizmu.