prośba o pomoc w oznaczeniu [Spilosoma lubricipeda]
prośba o pomoc w oznaczeniu [Spilosoma lubricipeda]
Witam. Bardzo proszę o pomoc w oznaczeniu tej sówki. Czy to Spilosoma lubricipeda?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:06 17:38:37Image taken on:niedziela, 6 czerwca 2010, 15:38Focus length:35 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:E-520
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: prośba o pomoc w oznaczeniu
Po pierwsze, Spilosoma sp. to niedźwiedziówki, nie sowy.
Po drugie - jak na lubricipedę okaz ma dziwnie żółtawy odcień. Ale deseń pasuje do tego gatunku, więc to chyba kwestia przekłamania kolorów na zdjęciu.
Po drugie - jak na lubricipedę okaz ma dziwnie żółtawy odcień. Ale deseń pasuje do tego gatunku, więc to chyba kwestia przekłamania kolorów na zdjęciu.
- Paweł Czudec
- UTM: XC17
Spilosoma lubricipeda. To nie przekłamanie kolorów, takie okazy występują w naturze ale nie są częste.
Dzięki. Faktycznie siedziała w cieniu i może dlatego wyszło trochę żółto, ale w pełnym świetle była zupełnie biała. Zastanowiło mnie co innego. Patrzyłam na różne zdjęcia tych motyli i wyczytałam, że jeśli mają białe odwłoki to mogą to być samiczki Diaphora Mendica. Ta, faktycznie nie miała pomarańczowej plamy na odwłoku (chciałam wrzucić zdjęcie, ale coś mi się nie udało).
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
D. mendica ma bardziej skrzydła bardziej zaokrąglone i lekko półprzejrzyste, dobrze widać to tutaj:
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... ra_Mendica
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... ra_Mendica
-