Lampronia rupella ? - [Aethes decimana]
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Lampronia rupella ? - [Aethes decimana]
Chyba nie ma nic podobnego do niej, ale wolę się upewnić. Tatry 08 czerwca. Niestety, tylko jedna sztuka. Nie taki wysyp, jak u Jurka Zięby w Pieninach...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:08 10:47:15Image taken on:wtorek, 8 czerwca 2010, 08:47Focus length:30.9 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Re: Lampronia rupella ?
Dzięki! Kolejny górski gatunek. Wiesz coś na temat rośliny żywicielskiej?Witas pisze:Aethes decimana
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Co do gąsienicy, to nie za bardzo wiadomo co wcina
Gatunek na pewno terenów górzystych, lata tylko w dzień. Do światła nigdy nie przyszedł, a świeciłem w miejscach, gdzie łapałem go w dzień. W tamtej okolicy jest na Babiej i Kojszówce. Pewnie jest szerzej rozsiedlony... Łapał go chyba też H. Brzezina w Ustroniu.

Gatunek na pewno terenów górzystych, lata tylko w dzień. Do światła nigdy nie przyszedł, a świeciłem w miejscach, gdzie łapałem go w dzień. W tamtej okolicy jest na Babiej i Kojszówce. Pewnie jest szerzej rozsiedlony... Łapał go chyba też H. Brzezina w Ustroniu.
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Dzięki za informacje. Sprawdziłem, że ten gatunek fotografowałem w zeszłym roku 14 lipca w Dolinie Tomanowej. Może gdzieś tam jego gąsieniczki na czymś jeszcze żerują...