Agapanthia
Agapanthia
Czy Agapanthia villosoviridescens to to samo co Agapanthia maculicornis? Mam zagwozdkę ponieważ w ikonografii Lecha Borowca spotkałem sie z nazwą Agapanthia villosoviridescens a na entomo.pl w galerii foto palearktyka Cerambycidae jest Agapanthia maculicornis.
Re: Agapanthia
To są dwa różne gatunki. A. maculicornis występuje na pd Europy, a w Polsce jej nie ma. U nas poza A. villosoviridescens są jeszcze dwie fioletowe Agapanthie: violacea i intermedia.
- CARABUS12
- profil zainteresowan: WOT
I tu rodzi się pytanie czym te dwie ostatnie się różnią ?Radek P. pisze:To są dwa różne gatunki. A. maculicornis występuje na pd Europy, a w Polsce jej nie ma. U nas poza A. villosoviridescens są jeszcze dwie fioletowe Agapanthie: violacea i intermedia.
Pzdr.
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 22 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Było, wystarczy poszukać [Szukaj]CARABUS12 pisze:I tu rodzi się pytanie czym te dwie ostatnie się różnią ? Pzdr.

- CARABUS12
Dziękuje za podpowiedź, ale to nadal temat rzeka. Właśnie przywiozłem jakieś Agapanthie z Ukrainy a dokładniej z Krymu i już widzę że będzie problem.Jacek Kurzawa pisze:Było, wystarczy poszukać [Szukaj]CARABUS12 pisze:I tu rodzi się pytanie czym te dwie ostatnie się różnią ? Pzdr.: viewtopic.php?f=111&t=367
Pzdr.
Grzesiek służę pomocą w determinacji jakby coWłaśnie przywiozłem jakieś Agapanthie z Ukrainy a dokładniej z Krymu i już widzę że będzie problem.

- CARABUS12
Dziękuje bardzo Radku jest tylko jeden mały problem muszę przerobić ten materiał (preparowanie)Radek P. pisze:Grzesiek służę pomocą w determinacji jakby coWłaśnie przywiozłem jakieś Agapanthie z Ukrainy a dokładniej z Krymu i już widzę że będzie problem.

Jak wszystko zrobię to się odezwę, będzie to też pretekst do spotkania.
Pzdr.