Piszę na tym forum, bo mam pewną bardzo pilną potrzebę. Zasadniczo jestem zupełnie "z innej bajki" (zajmuję się na co dzień nietoperzami), dlatego nie mam żadnego doświadczenia z owadami...
Mianowicie potrzebuję zrobić żywnieniówkę nietoperzy, i prosiłbym o pomoc/podanie szczegółów technicznych, które umozliwią zbudowanie jakiegoś zestawu do tego zadania...
----
Odłowy owadów będą prowadzone głównie w terenie leśnym o niskim podszycie (parki, lasy bukowe), i nakierowane na motyle nocne. Metoda ma być jak najmniej selektywna, ale nie zalezy mi na np.: dużych chrząszczach.
Ograniczenia:
* zestaw musi byc łatwo przenoszony/składany i łatwy do transportu
* jedyne możliwe zasilanie to akumulatory samochodowe
* z zestawem powinna poradzić sobie jedna osoba
Z tego co wiem, najlepiej będzie uzyć ekranu entomologicznego. I w związku z tym pytania:
* Jakie powinny byc wymiary tego ekranu? Tak żeby był on efektywny i jednocześnie łatwo było przeliczac z niego zagęszczenie owadów...
* Jakie źródło światła? Głównie chodzi o moc i zakres światła. Czy może być to świetlówka UV?
* Jakie dodatkowe metody? Znajomy doradza sznurek (?) zanurzony w tanim winie owocowy jako wabienie na przynęte....Czy coś takiego ma sens?
* No i ostatnie: jakie metody przechowywania zdobyczy? Tak, zeby moglo to polezec z pół sezonu, a nadawało się po tym do oznaczenia..
---
Bardzo proszę o odp, bo to miało być "na wczoraj"
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Jacek "nycek" Stefaniak