Maleństwo do oznaczenia
- panczo
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 9 times
-
Dariusz Twardy
Mycetophagus multipunctatus(Fabricius,1792) podobnie jak pozostali przedstawiciele rodziny ścierowatych,związany jest z zagrzybionym drewnem drzew liściastych.
Według moich obserwacji, gatunek ten wykazuje przywiązanie do huby-gmatwicy chropowatej(Daedaleopsis confragosa)-podobnej do gmatwka dębowego.
Maksimum pojawu przypada na jesień.
W pażdzierniku pojawia się gromadnie pod zagrzybioną korą, jak również na owocnikach (hymenofor) gmatwicy chropowatej,porastającej starsze,martwe,stojące olchy.
W tym okresie obserwowałem kopulację. Preferuje stanowiska nasłonecznione, luki, skraje lasów (ja napotykałem go w niewielkich lasach olchowych,wzdłuż potoków,przede wszystkim na olchach.
Obserwacje odnoszące się do południowo-wschodniej części kraju.
Pozdrawiam Darek.
Według moich obserwacji, gatunek ten wykazuje przywiązanie do huby-gmatwicy chropowatej(Daedaleopsis confragosa)-podobnej do gmatwka dębowego.
Maksimum pojawu przypada na jesień.
W pażdzierniku pojawia się gromadnie pod zagrzybioną korą, jak również na owocnikach (hymenofor) gmatwicy chropowatej,porastającej starsze,martwe,stojące olchy.
W tym okresie obserwowałem kopulację. Preferuje stanowiska nasłonecznione, luki, skraje lasów (ja napotykałem go w niewielkich lasach olchowych,wzdłuż potoków,przede wszystkim na olchach.
Obserwacje odnoszące się do południowo-wschodniej części kraju.
Pozdrawiam Darek.
-