dwa kusaki

Staphylinidae, Silphidae, Hydraenidae, Leiodidae, Ptiliidae i Agyrtidae
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mwkozlowski

dwa kusaki

Post autor: mwkozlowski »

czy ktoś pomoże leniwemu? oba gatunki chyba nie z tych najicznieniej sopotykanych.
Załączniki
Picture 5.jpg
Przejrzano 1847 razy
Picture 2.jpg
Przejrzano 1839 razy
Pawel Jaloszynski

Re: dwa kusaki

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Gora - Gyrophaena sp.
Dol - lepsze by bylo zdjecie od gory, poprawnie naswietlone i z jakims obiektem dajacym pojecie o rozmiarach zwierzaka. Wyglada na Drusilla canaliculata (Fabr,), ale wolalbym nie zgadywac, tylko zobaczyc okaz.

Mala uwaga - robienie tego rodzaju zdjec na bialym tle wymaga pewnego doswiadczenia i bardzo czesto po prostu sie nie udaje ze wzgledu na zbyt wielkie kontrasty. Lepiej tego unikac.

Pawel
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Post autor: mwkozlowski »

Dzięki, ale nieporozumienie! Są to żywe owady w środowisku, nie zwłoki. Drugi siedzi na białej ścianie domu, ja go tak zastałem. "Pewne doświadczenie" chyba jest..... obiekt nie jest prześwietłony! Z dokładną wielkością zaś jest problem. Na oko pierwszy ze trzy milimetry, drugi znacznie większy
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

mwkozlowski pisze: nieporozumienie!
A to dlaczego? Widze, ze zwierz zywy, na bialym tle, czyli nie w naturalnym dla niego srodowisku, kolory z lekka przeklamane. Wielkosc pierwszego to ja znam, Gyrophaena to dosc jednolity morfologicznie rodzaj i niebywale pospolity (czesto trafia sie tysiace sztuk na jednym grzybie). Jesli drugi znacznie wiekszy (ponad 5 mm), to uprawdopodobnia moje wskazanie na Drusilla, tez pospoliciak, ale lesny, a nie synantrop. Ale jak juz mowilem, z tego zdjecia nie potrafie na 100% powiedziec, w ogole w przypadku kusakow zawsze lepiej obejrzec okaz.
Pawel
ODPOWIEDZ

Wróć do „STAPHYLINOIDEA”