barciak większy - prośba o rozmiary larw

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Andrzej J. Woźnica

barciak większy - prośba o rozmiary larw

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

teraz dobrze wrzuciłem !. Oczywiscie Macrolepidoptera - ale zbytni pospiech czyni figle :razz:

mam prośbę.
Znajomy zapytał się mnie o stadia larwalne barciaka większego (Galleria melonella). Czy po wielkości larwy (np. 3-5mm) można określić które to może być stadium (wiem z literatury że jest ich siedem, jajo ma srednicę 0.5 mm a dorosła larwa przed przepoczwarczeniem ok. 20mm). Za wszelkie informację na ten temat z góry dziękuję !
pozdrawiam serdecznie,
Andrzej
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Oczywiscie Macrolepidoptera
Barciak większy, jak i cała rodzina Pyralidae należą jednak do Microlepidoptera. Twój post jest prawidłowo tutaj.
Andrzej J. Woźnica

dzieki za skorygowanie błędu !
Andrzej J. Woźnica

oops, czy to nie jest jednak podział sztuczny na Micro i Macrolepidoptera ?
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Jest to sztuczny podział. Wg. starej nomenklatury Psychidae należą do Macrolepidoptera, teraz niektórzy podają je jako Microlepidoptera. Podobnie jest z Cossidae.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

czy to nie jest jednak podział sztuczny
Oczywiście tak, ale przyzwyczajenia zostają. A skoro Admin utworzył dział "Microlepidoptera", to warto z tego korzystać. Zainteresowani mikrolepidoptera mogą bowiem w ogóle nie zaglądać na inne działy.
Jarosław Buszko
Been thanked: 2 times

Post autor: Jarosław Buszko »

Antek ma rację, zwyczajowo utrwalony podział na Macrolepidoptera i Microlepidoptera trwa do dzisiaj i przyczynił się do nierównomiernego stopnia poznania obu grup. Jakoś chrząszczarze nie mają tego problemu chociaż zróżnicowanie wielkości jest pewnie jeszcze większe.
ODPOWIEDZ