dziwny pawik

ODPOWIEDZ
lotr
Kontakt:

dziwny pawik

Post autor: lotr »

Kiedyś dawno, dawno temu (będzie prawie 15 lat), dzieciakiem jeszcze będąc, złapałem nieco innego niż wszystkie (jak mi się zdaje) pawika. Nie chodzi wcale o stan (swoje przeszedł, od nabicia na zwykłą szpilę, poprzez atak mrzyków i przechowywanie w byle jakim pudełku - nie bijcie i nie krzyczcie, jak mówiłem, dziecięciem wtedy byłem). Nie tak dawno odrestaurowany...
Co w nim dziwnego? Nie wiem, czy na tym zdjęciu lichym, będzie to widać, ale "oczka" na drugiej parze skrzydeł nieco różnią się odcieniem (jedno zdaje się fioletowe, drugie niebieskie).
Jeśli wiecie, powiedzcie mi proszę, czy to moje złudzenie, czy aberracja jakaś, czy też może jeszcze coś innego...
Załączniki
DSCN5525.JPG
Przejrzano 2780 razy
Original image recording time:
0000:00:00 00:00:00
Image taken on:
29 listopada 1999, 23:00 - pn
Focus length:
12.7 mm
Shutter speed:
1/15.7 Sec
F-number:
f/3.1
ISO speed rating:
100
Camera-model:
E4500
Tomasz Świderski

Post autor: Tomasz Świderski »

Wydaje mi się, że zależy to po prostu od kąta pod jakim patrzy się na takie "oczko". Kolor zmienia sie od takiego głęboko niebieskiego do różowo-niebieskiego.
lotr
Kontakt:

Tomasz Świderski, no właśnie niebardzo, pod różnymi kątami jest tak samo, to nie mieniak...
Tomasz Świderski

Układ jest tak, że te oczka na skrzydłach pawików delkatnie, ale jednak się mienią (w zasadze całe skrzydło, szczególnie tylne ma taki mieniący się deseń) zresztą nie dotyczy to tylko pawików ale i innych motyli. Nie wiem jak jest z okazem ze zdjęcia, bo go po porstu nie widziałem i była to jedynie sugestia możlwiego rozwiązania, dla przykładu załączam zdjęcia N. antiopa, proszę po pobraniu zdjęcia spojrzeć na rząd niebieskich plamek na prawym górnym skrzydle są w zasadzie nie niebieskia a purpurowe, co ma związek właśnie z owym efektem minienia.
Być może okaz był przechowywany w niejednorodnych warunkach oswietlenia?
Życzę powodzenia w poszukiwaniu możliwego rozwiązania
Załączniki
IMG_3048df.JPG
Przejrzano 2774 razy
Original image recording time:
2008:10:12 12:41:16
Image taken on:
12 października 2008, 10:41 - ndz
Focus length:
55 mm
Shutter speed:
1/400 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
Canon EOS 400D DIGITAL
lotr
Kontakt:

Tomaszu, dziękuję za informacje. Chodziło mi o to, że różnica w kolorze/odcieniu jest taka sama (przynajmniej dla mnie) niezależnie od kąta patrzenia/padania światła. Pawika widziałem niejednego i u żadnego nie zaobserwowałem takiego zjawiska.
Co do warunków świetlnych - przechowywany był w małej niby-gablotce zamkniętej w większym pudle kartonowym, wyjmowany sporadycznie, a obecnie spoczywa sobie w gablocie standardowej, niewystawionej na działanie światła.
Tomasz Świderski

W takim razie nie wiem.... Ale popatrz na inne pawiki szczególnie na ich tylne skrzydła pod róznym kątem najlepiej w świetle słonecznym, a powienieneś dostrzec te subtelne różnice w pojawiających się odcienach i kolorach w zalezności od kąta patrzenia....
pozdrawiam.
lotr
Kontakt:

Tomasz Świderski pisze:Ale popatrz na inne pawiki szczególnie na ich tylne skrzydła pod róznym kątem najlepiej w świetle słonecznym, a powienieneś dostrzec te subtelne różnice w pojawiających się odcienach i kolorach w zalezności od kąta patrzenia....
Tak, wiem o co Ci chodzi ;) Ale w tym przypadku to jednak chyba nie to. Patrzyłem już i pod kątem, i na wprost (tak jak na zdjęciu) i różnica jest ciągle taka sama.
Tak czy inaczej, dzięki za pomoc i podpowiedzi :) Również pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Zdarzają się motyle o niejednakowym kolorze fragmentów skrzydeł - mam w zbiorze samicę L. tityrus, której jedno górne skrzydło ma zabarwienie typowe, pomarańczowe, podczas gdy na skrzydle drugim te same miejsca przechodzą w kolor żółtawy. Nie wiem jednak co powoduje takie różnice - osobiście stawiałabym na jakieś zdarzenia podczas stadium poczwarki (odmienne temp. po obu stronach ciała), ewentualnie na jakieś drobne, osobnicze mutacje.
lotr
Kontakt:

Aneta pisze:Nie wiem jednak co powoduje takie różnice - osobiście stawiałabym na jakieś zdarzenia podczas stadium poczwarki (odmienne temp. po obu stronach ciała), ewentualnie na jakieś drobne, osobnicze mutacje.
No właśnie też miałem podobną teorię (niestety chyba nie do potwierdzenia/obalenia). Dobrze zatem, że wyrwałem z paszczy mrzykom tego pawika, bo (przynajmniej dla mnie) jest nieco ciekawszy niż inne (i nieco bardziej zniszczony).
brat
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: brat »

lotr pisze: czy aberracja jakaś, czy też może jeszcze coś innego...
A może ten pawik to po prostu... gynandromorf bilateralny. :???:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”