Trucizna z papierosów.
- pachu
Trucizna z papierosów.
Witam!
Słyszałem kiedyś o świetnym (bardzo mocnym) specyfiku służącym do uśmiercania owadów robionym z tytoniu z papierosów. Podobno jest tak śliny, ze kropla może uśmiercić człowieka!
Czy to prawda? Czy istnieje taka trutka i jak sie ją dokładnie robi?
Z góry dziękuje za odp i pozdrawiam.
Słyszałem kiedyś o świetnym (bardzo mocnym) specyfiku służącym do uśmiercania owadów robionym z tytoniu z papierosów. Podobno jest tak śliny, ze kropla może uśmiercić człowieka!
Czy to prawda? Czy istnieje taka trutka i jak sie ją dokładnie robi?
Z góry dziękuje za odp i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2009, 20:16 - wt przez pachu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
-
Przemek Zięba
- Tawulec
Sposób z nikotyną jest dobry na kraśniki. Polecał mi go niegdyś A.Kokot- jednak wolę chloroform- w octanie dosyć długo łażą. Rekordy biły carniolici. Dlatego polecam albo chloroform, albo po prostu zamrażarkę. Wstrzykiwanie trucizny jest dla mnie ostatecznością- jeśli nieco się wyleje na motyla, okaz bywa nie do odratowania, nawet po płukaniach w toluenie, ksylenie, czy innych benzenopochodnych.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
- Tawulec
No mi się jakoś tam trują, ale te u Andrzeja Kokota dosyć intensywnie biegają po słoiku. Tak było w tym roku z minosem- ożył mu na szpilce po godzinie trucia
Problem leży w stężeniu- jeśli da się 3 krople octanu, to biegały tam będą.
E tam kraśniki, nic nie pobije dolnośląskich szeliniaków- na te to i but leśniczego nie zadziała
E tam kraśniki, nic nie pobije dolnośląskich szeliniaków- na te to i but leśniczego nie zadziała
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
- Tawulec
-
Witas
- Tawulec
Hehe, no na plecach nosić najlepiej, to i jakowy prowiant i wspomniane gdzieś "czasoumilacze" się zmieszczą
W istocie źle to napisałem. Chodziło mi o to, że po powrocie do domu warto zamrozić kraśniki- nawet, jeśli się nie ruszają. Trując chloroformem nie mam tego typu zmartwień, ale ten, kto da za mało octanu może mieć potem problem na rozpinadle. To gwoli wyjaśnienia 
- Tawulec
-
Witas
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Pachu, koniecznie chcesz tą nikotynę?
Wiem, że o marnotrawstwo ale zwykły spiryt np. salicyl wstrzyknięty momentalnie rozwala zawisaka. Próbowałem salicyl, Balantines i jakiś rum
Mały zastrzyk z paru kropel i owad już dętka. Nie łatwiej ?
A jak chcesz jeszcze inaczej to zamrażalnik. Zrobi to samo a i przetrzyma owady tak że możesz rozpiąć później, bez strachu że stwardnieje (tylko po wyciągnięciu odczekaj chwilę poczekaj aż się rozmrozi bo jest sztywny jak kamień).
Wiem, że o marnotrawstwo ale zwykły spiryt np. salicyl wstrzyknięty momentalnie rozwala zawisaka. Próbowałem salicyl, Balantines i jakiś rum
A jak chcesz jeszcze inaczej to zamrażalnik. Zrobi to samo a i przetrzyma owady tak że możesz rozpiąć później, bez strachu że stwardnieje (tylko po wyciągnięciu odczekaj chwilę poczekaj aż się rozmrozi bo jest sztywny jak kamień).
- Malko
- ptica
Papierosy to lepiej mi wyślijDawid_Masło pisze:garnek spalilem;) I jakos mi to dziadostwo nie dzialalo moze zle papierosy byly? nie mam pojecia
Robiąc miksturę z papierosów wprowadziłeś owady w jedynie lepszy nastrój
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
-
Cezary
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Innowacjami bym tego nie nazwał, raczej powrotem do starych metod, które w dodatku nie działają tak jak obecne.xczarekxx pisze:Podzielam;) Ale innowacje również nie zaszkodzą;)Grzegorz Banasiak pisze:Chłopaki, czy nie szkoda czasu na metody rodem ze średniowiecza ? Nie lepiej wybrać się w teren ? Korzystać ze sprawdzonych, skutecznych, prostych i tanich metod ?
Podobne posty dotyczą eksperymentów z dziwnymi klejami - zamiast stosować te które są tanie, sprawdzone i dostępne a ich zalety wielokrotnie omawiano na forum.
-
Witas
Jak chcą wyważać otwarte drzwi, to niech to robią. A z drugiej strony są wakacje i mają dużo czasu na eksperymentyGrzegorz Banasiak pisze:zamiast stosować te które są tanie, sprawdzone i dostępne a ich zalety wielokrotnie omawiano na forum.
Ja tam ostatnio widzę ciemnogranatowe niebo i strugi deszczuzrobiła sie taka ciemno brązowa woda.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
-
Przemek Zięba
- Grzegorz Michoński
- pachu
- Grzegorz Banasiak