Prionus coriarius ?

ODPOWIEDZ
Grzegorek

Prionus coriarius ?

Post autor: Grzegorek »

Dzięki z góry.
Załączniki
P7230030.JPG
Przejrzano 1212 razy
P7230022.JPG
Przejrzano 1213 razy
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Post autor: Wujek Adam [†] »

No tak, Prionus coriarius to jest. Samiec.
Grzegorku, a może spojrzałbyś czasem w jakiś popularny atlasik, czy zerknął po necie, bo pewne gatunki - jak choćby ten - są nie tylko pospolite, ale i bardzo charakterystyczne, przez co trudne do pomylenia z innymi.
Bez urazy, ale to troszkę jak pytanie, czy modliszka to modliszka, jelonek to jelonek, a paź królowej czy na pewno paziem królowej jest... :wink:
PZDR!
Wujek Adam
Grzegorek

A przeglądam, przegladam i atlasik i necik :wink: , ale "świeży" jestem i czasem dobrze miec potwierdzenie moich poszukiwań od prawdziwych znawców.
Lepiej śpię.
Naczytałem się na forum - dyskusji o podobieństwach i różnicach w ramach rodzin itd.
i chyba wpadłem w kompleks " - a jeśli to nie to ? - a jak coś pokręciłem ?"
Ale proszę o trochę czasu i cierpliwości. Jak znam siebie samo minie. :lol:
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Post autor: Wujek Adam [†] »

W takim razie nie poganiam, ani broń Boże nie krytykuję.
Życzę za to większej pewności siebie rozumiejąc przy tym, że pytanie się o to czy tamto nie jest niczym zdrożnym.
Na wszystkich owadach nie sposób się znać. Czy może upodobałeś sobie szczególnie jakąś ich grupę?
Pozdrawiam!
Wujek Adam
Grzegorek

Wujku Adamie, Adamie :wink:
W tej chwili poznaję ekosystem mojego "rancza" ok. 60 km od W-wy, pod względem szeroko pojętych owadów. Fotografuję i zdobywam informację na temat gatunków oraz zależności występujących na tym terenie. Biotop bardzo zróżnicowany pola, dzikie łaki, woda, lasy mieszane i iglaste, rzeczki itd. Typowy mazowiecki krajobraz.
Na tym terenie się skupiłem, dlatego też tak różnorodne zinteresowanie wieloma grupami:
motyle, chrząszcze, pluskwiaki, ważki, błonkówki itd. Chodzi mi o poznanie konkretnego terenu i poznanie go.
Przebywam tam przez 1/2 roku więc troszkę czasu mam żeby zdobyc wiele informacji i je przeanalizowac. A że zacząłem w tym roku, to czeka mnie dużo pracy.
Wracając do Twego pytania, skłaniałbym się ku chrząszczom - są super, a jaka różnorodnośc. Zwłaszcza że ostatnio zwiał mi jakiś Przekrasek (Cleridae) i próbuje go ponownie wytropic.
Zaznaczę jeszcze że to typowa amatorska robota, ale jak wciąga :!:
Pozdrowienia !
PS. A jak te domniemane stanowisko Pachnicy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”