Co to za gąsienica? [Euthrix potatoria]

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
macbed

Co to za gąsienica? [Euthrix potatoria]

Post autor: macbed »

Witam, jestem tutaj nowy.
W szkole zobowiązałem się wyhodować znalezioną w lesie gąsienicę. Nie wiem, do jakiego należy ona gatunku i czym się żywi. Proszę o pomoc w jej oznaczeniu.
Pozdrawiam
Załączniki
Gąsienica2.jpg
Przejrzano 974 razy
Original image recording time:
2007:05:27 18:20:20
Image taken on:
27 maja 2007, 16:20 - ndz
Focus length:
135 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/11
ISO speed rating:
200
Camera-model:
DSLR-A700
Gąsienica1.jpg
Przejrzano 976 razy
Original image recording time:
2007:05:27 18:08:11
Image taken on:
27 maja 2007, 16:08 - ndz
Focus length:
135 mm
Shutter speed:
1/500 Sec
F-number:
f/4.5
ISO speed rating:
200
Camera-model:
DSLR-A700
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Wygląda jak Euthrix potatoria, tylko jakaś dziwnie łysa (albo łyse - to jedna gąsienica na obu fotach?), czyżby tuż przed przepoczwarczeniem?
W każdym razie jeśli to ten gatunek, to żywi się turzycami itp. wilgociolubnymi trawami, potrzebuje też sporej ilości wody:
http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=236&country=PL
macbed

Post autor: macbed »

Bardzo dziękuję za pomoc. Prawdopodobnie niedługo się przepoczwarczy, bo została znaleziona na malinie (tak jak na zdjęciu na tej stronie).
Na zdjęciach jest pokazana ta sama gąsienica. To, czy włoski są widoczne, zależy chyba od tła.
Chciałbym jeszcze otrzymać wskazówki dotyczące hodowania.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Rośliny tak jak napisałam, zresztą są też pod linkiem. No i dużo zraszania, bo ten gatunek musi pić. Hodowlarka raczej większa, bo gąsienica jest sporawa. W razie innych pytań, pisz.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Na grzbiecie ma malutki czarne włoski, w takich małych kępkach. Bardzo łatwo się wbijają w skórę, potem fajnie paluchy puchną. :)

Gąsienica żre "szeroką ostrą trawę", nie wiem jak się ona nazywa, dobrze ją zerwać i wsadzić do wody.

Gatunek nieopłacalny w hodowli jesienią, na wiosnę gąsienice są pospolite, końcem maja są już duże i można je wtedy zbierać. Znajdowałem je w taki sposób, że siadałem w gęstych ostrych trawach i nasłuchiwałem :) bo jak jedzą trawę to ładnie to słychać.

Samice co jest ciekawą sprawą, wyrzucają jajka nawet w locie, bez przyklejania do roślin.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”