Witam, jestem tutaj nowy.
W szkole zobowiązałem się wyhodować znalezioną w lesie gąsienicę. Nie wiem, do jakiego należy ona gatunku i czym się żywi. Proszę o pomoc w jej oznaczeniu.
Pozdrawiam
Co to za gąsienica? [Euthrix potatoria]
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
macbed
Co to za gąsienica? [Euthrix potatoria]
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:05:27 18:20:20Image taken on:27 maja 2007, 16:20 - ndzFocus length:135 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/11ISO speed rating:200Camera-model:DSLR-A700
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:05:27 18:08:11Image taken on:27 maja 2007, 16:08 - ndzFocus length:135 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:200Camera-model:DSLR-A700
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Wygląda jak Euthrix potatoria, tylko jakaś dziwnie łysa (albo łyse - to jedna gąsienica na obu fotach?), czyżby tuż przed przepoczwarczeniem?
W każdym razie jeśli to ten gatunek, to żywi się turzycami itp. wilgociolubnymi trawami, potrzebuje też sporej ilości wody:
http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=236&country=PL
W każdym razie jeśli to ten gatunek, to żywi się turzycami itp. wilgociolubnymi trawami, potrzebuje też sporej ilości wody:
http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=236&country=PL
-
macbed
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Na grzbiecie ma malutki czarne włoski, w takich małych kępkach. Bardzo łatwo się wbijają w skórę, potem fajnie paluchy puchną. 
Gąsienica żre "szeroką ostrą trawę", nie wiem jak się ona nazywa, dobrze ją zerwać i wsadzić do wody.
Gatunek nieopłacalny w hodowli jesienią, na wiosnę gąsienice są pospolite, końcem maja są już duże i można je wtedy zbierać. Znajdowałem je w taki sposób, że siadałem w gęstych ostrych trawach i nasłuchiwałem
bo jak jedzą trawę to ładnie to słychać.
Samice co jest ciekawą sprawą, wyrzucają jajka nawet w locie, bez przyklejania do roślin.
Gąsienica żre "szeroką ostrą trawę", nie wiem jak się ona nazywa, dobrze ją zerwać i wsadzić do wody.
Gatunek nieopłacalny w hodowli jesienią, na wiosnę gąsienice są pospolite, końcem maja są już duże i można je wtedy zbierać. Znajdowałem je w taki sposób, że siadałem w gęstych ostrych trawach i nasłuchiwałem
Samice co jest ciekawą sprawą, wyrzucają jajka nawet w locie, bez przyklejania do roślin.