Prośba o identyfikację

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
mariuszK

Prośba o identyfikację

Post autor: mariuszK »

Witam. Pierwsze czarne wielkości 3-4mm znalezione pod suszarką na naczynia. Teraz znajduję już tylko małe okazy 1-2m na ścianie za zlewem i w szafce. Jak się okazało powodem pewnie był delikatny przeciek z baterii, który sądząc po zdjęciu "grupowym" ich resztek mógł trwać już dłuższy czas. Są groźne dla ludzi, żywnosci? Po uporaniu się z wilgocią odejdą same?
Na ten drugi brązowy okaz trafiłem wczoraj na przeciwnej ścianie.
Proszę o pomoc w identyfikacji.
Załączniki
Screenshot_20241215_224045_Gallery.jpg
Przejrzano 886 razy
Original image recording time:
2024:12:15 22:40:45
Image taken on:
15 grudnia 2024, 21:40 - ndz
20241216_163.jpg
Przejrzano 886 razy
2024:12:16 16:32:45
Image taken on:
16 grudnia 2024, 15:32 - pn
20241217_210628.jpg
Przejrzano 886 razy
2024:12:17 21:06:29
Image taken on:
17 grudnia 2024, 20:06 - wt
Camera-model:
SM-S901B
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Prośba o identyfikację

Post autor: PawełB »

To na pierwszym zdjęciu- skoczogonki, drobne owadki bezskrzydłe żywiące się resztkami organicznymi, zupełnie nie groźne, "nie gryzą", jak uporasz sie z wilgocią za szafkami znikną na pewno, bo żyją w takim właśnie środowisku

Natomiast na ostatnim zdjęciu gryzek przedstawiciel zupełnie innego rżedu , też nieszkodliwe (wbew nazwie :-)). Te jest trudniej zwalczyć bo daja sobie radę w suchym srodowisku bez wody, ja u siebie w domu czasem je widuję na ścianach w różnych pomieszczeniach, przy listwach przypodłogowych, w miejscach gdzie jest kurz itp, bo tam zawsze znajdą sobie coś do zjedzenia. Ale nie spotkałem sie nigdy z jakimiś im przypisywanymi uszkodzeniami jak zjadanei papieru czy książek....Tak wiec nigdy ich jakoś specjalnie nie zwalcząłem poza odkurzeniem,,,,,Pojedynczymi okazami bym sie zupełnie nie przejmował, Dopiero jakby jakieś duze ilości się pojawiły, można wystawiać na nei jakeiś mini trutki - znajdziesz w sieci. Pamietaj ze portale opisując eśrodki do zwalczania często są powiązane z dostawcami takich srodków i celowo uwypuklają ich szkodliwość, np nigdy nie widziałem ich bezpośrednio w żywnosci, tan to dostają sie mole spożywcze :-)

https://prusator.pl/gryzki-psotniki-zak ... walczania/
mariuszK

Re: Prośba o identyfikację

Post autor: mariuszK »

Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
ODPOWIEDZ