witam
prośba o oznaczenie ważki. ta na dole, czerwona z murawy kserotermicznej, dwie pozostałe z wilgotnych łak
ważka-kserotermy
- żmihor
- Kontakt:
-
Anax Imperator
Na moje amatorskie oko ten czerwony osobnik na górze (3.jpg) to samiec Sympetrum sanguineum, czyli szablaka krwistego (całkowicie czarne odnóża, brązowy tułów, żółte zabarwienie nie pokrywa większej części skrzydła, krwistoczerwony odwłok).
Środkowe zdjęcie (10.jpg) przedstawia samicę Platycnemis pennipes, czyli pióronoga zwykłego (charakterystyczne "piórokształtne" golenie).
Osobnika na dolnym zdjęciu (11.jpg) nie byłem w stanie oznaczyć - wygląda na ważkę po wylince, a w tym nie mam wystarczającego doświadczenia. Jestem jeszcze początkującym ważkażem, więc pozostałe dwa oznaczenia też lepiej potwierdzić.
Środkowe zdjęcie (10.jpg) przedstawia samicę Platycnemis pennipes, czyli pióronoga zwykłego (charakterystyczne "piórokształtne" golenie).
Osobnika na dolnym zdjęciu (11.jpg) nie byłem w stanie oznaczyć - wygląda na ważkę po wylince, a w tym nie mam wystarczającego doświadczenia. Jestem jeszcze początkującym ważkażem, więc pozostałe dwa oznaczenia też lepiej potwierdzić.