Czy ten piórolotek może złożyć jaja również na rosiczce pośredniej? Z tego, co czytam jest monofagiem rosiczki okrągłolistnej. Może to jest jeszcze jakiś inny gatunek? Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
Buckleria paludum
-
DuskyWing
Buckleria paludum
W weekend znalazłam na torfowisku w Parku Krajobrazowym "Dolina Słupi" jaja złożone na rosiczce pośredniej Drosera intermedia. Na stronie https://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=2119&country=FI znalazłam informację, że rosiczka okrągłolistna Drosera rotundifolia jest pokarmem piórolotka bagniczna Buckleria paludum.
Czy ten piórolotek może złożyć jaja również na rosiczce pośredniej? Z tego, co czytam jest monofagiem rosiczki okrągłolistnej. Może to jest jeszcze jakiś inny gatunek? Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
-
Jarosław Buszko
- Been thanked: 2 times
Re: Buckleria paludum
Nie są to jaja Buckleria paludum. Samica tego piórolotka składa jaja na chwytnych włoskach, na wierzchu liścia rosiczki. Także młode gąsienice żyją na wierzchu liścia i zjadają klejące włoski. Starsze gąsienice zjadają całe liście. Przepoczwarczenie najczęściej odbywa się na łodydze kwiatowej rosiczki. Jajo i młode gąsienice na załączonych zdjęciach.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:06:14 09:02:01Image taken on:14 czerwca 2012, 07:02 - czwFocus length:65 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/16ISO speed rating:320Camera-model:Canon EOS 60D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:18 12:19:51Image taken on:18 czerwca 2011, 10:19 - sobFocus length:60 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/13ISO speed rating:400Camera-model:Canon EOS 20D
-
DuskyWing
Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Człowiek uczy się całe życie.
Mam jeszcze dwa pytania
Czy są jakieś konkretne gatunki pluskawiaków żerujące na rosiczkach?
Na torfowisku obok znalazłam takiego piórolotka - może ktoś umie oznaczyć?
Mam jeszcze dwa pytania
Na torfowisku obok znalazłam takiego piórolotka - może ktoś umie oznaczyć?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2017:06:18 13:37:43Image taken on:18 czerwca 2017, 11:37 - ndzFocus length:90 mmShutter speed:1/8000 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:800Camera-model:Canon EOS 80D
-
Jarosław Buszko
- Been thanked: 2 times
-
DuskyWing
Dziękuję jeszcze raz za pomoc, ciekawy zbieg okoliczności, znalazłam ją kilka dni po znalezieniu jaj pluskawiaka
Jest czego szukać na torfowiskach