przypadkiem znalazłem coś takiego: http://ochronasrodowiskaefs.up.krakow.p ... C5%82y.pdf
Myślę, że może się przydać czasem komuś kiedyś
pozdrawiam
Grzegorz
Skończyłem oglądanie na "Cerambecidae – kuzkowate"Grzegorz Banasiak pisze:"szerokość rowku w rozpinadle" mnie rozwaliłaNo i guma arabska...
Jednego Cerambecidae kuzkowate śmieszą, drugiego odrzucają od tekstu, taki ten świat...Jacek Kurzawa pisze:błędy, chociaż są śmieszne, nie stanowią chyba o przydatności takiego podręcznika
Powstało, aby "edukować"Robert Rozwałka pisze: Omijać szerokim łukiem! i nawet nie wspominać "amatorom entomologii"
że coś takiego powstało.

GrzegorzGG pisze:Myślę, że może się przydać czasem komuś kiedyś![]()
Oby nie, dlatego ten wątek przesuwam do HYDEPARKU, by niepotrzebnie "nie świecił" w dziale Metody połowu owadówRobert Rozwałka pisze:.... to kolejny problem tego opracowania,
które podejrzewam, będzie rozpowszechniane jako poradnik metodologii
badań naukowych dla studentów, itp
Grzegorz Banasiak pisze:Wkrótce pojawi się "Poradnik microlepidopterologa" autorstwa J. Buszko, T. Rynarzewski - metodycznie wyczerpujący ale tylko dla motylarzy. Wkrótce rozpocznie się skład, plan jest taki, żeby na Sympozjum Lepidopterologiczne na koniec maja był już dostępny i mam nadzieję, że się to uda. Być może chrząszczarze i inni entomolodzy napiszą coś podobnego dla swoich grup. Zestaw takich poradników rozwiązał by problemy początkujących.
Oczywiście mogę zdradzić, to żadna tajemnica. Moja firma to będzie drukowała (czyli "zwykłe" wydawnictwo), dzięki temu unikniemy dużych kosztów a sama publikacja będzie relatywnie tania i dostępna dla każdego. Na razie nie chcę wychodzić przed szereg więc nie pytajcie proszę o więcej.Malko pisze:Grzegorz Banasiak pisze:Wkrótce pojawi się "Poradnik microlepidopterologa" autorstwa J. Buszko, T. Rynarzewski - metodycznie wyczerpujący ale tylko dla motylarzy. Wkrótce rozpocznie się skład, plan jest taki, żeby na Sympozjum Lepidopterologiczne na koniec maja był już dostępny i mam nadzieję, że się to uda. Być może chrząszczarze i inni entomolodzy napiszą coś podobnego dla swoich grup. Zestaw takich poradników rozwiązał by problemy początkujących.
Grześku kto będzie wydawcą? Wydawnictwo akademickie czy jakieś "zwykłe"? Mógłbyś zdradzić więcej szczegółów?